Зашто су заузети момци привлачни?

Cosmopolitan.hr
Зашто су заузети момци привлачни?

Скоро свака жена на планети се у неком тренутку заинтересовала за дечка који је у вези. И без сумње, свака се запитала зашто се залијепила за заузетог дјечка кад зна да је то узалудна фантазија!

"Готово све жене су пале на шарм неког заузетог мушкарца, јер је наш мозак програмиран тако да пожели ствари до којих је тешко доћи", каже др Томас Луис, коаутор књиге "А General Theory of Love".

Лов подиже ниво допамина

Јесте ли икад пожељели неке ципеле толико јако да сте отишли у другу продавницу у потрагу за њима, јер су у једној продавници биле распродане? Та иста очајна жеља појави се када вам за око запне дечко који има дјевојку. Што је нешто недостижније, жеља је већа. "То се зове фрустрирајућа атракција: што је теже нешто постићи, више чезнемо за тиме", каже др Хелен Фишер, ауторка књиге "Who We Love". "А чињеница да је забрањен само повећава пожуду".

Ево како то делује. Сваки пут кад се јави жудња, мозак ослобађа допамин који вас подстиче да остварите циљ. Кад вас препрека (чињеница да има дjевојку) спречава да дођете до циља, мозак ослобађа још више допамина, што вас још више фокусира на лов.

"Да бисте укротили пожуду, подсjетите се да вам је узбудљив можда само изазов освајања и да би тај осjећај вjероватно нестао чим бисте га освојили", каже др Арон, професор психологије. "Да је слободан, можда га не бисте толико жељели".

Постоји потражња за њим

Ако је нека друга дјевојка (посебно она коју веома поштујете) у вези с тим дечком, ваш мозак га одмах региструје као "квалитетну робу". Међутим, припазите: дечко изгледа беспрекорно само зато што га не познајете. "Не знате какав је иза затворених врата", каже др Луис. Другим ријечима, нисте у позицији да трпите његово подригивање или лоше расположење.

Сигуран флерт

Понекад нисмо спремни на озбиљну везу, па чак и на необавезни секс, а хормони нам свеједно дивљају. Зато бисмо радо били у додиру с привлачним људима, флертовали, осјећали се пожељнима. Шта је боље од флерта? Срце нам брже куца, осјећамо лептириће, узбуђење расте. Олакшање је знати да се нећемо упустити у компликовање односа, него само уживати у комплименту и осмијесима. Чак и ако дође до интимнијег односа, објекат пожуде вјероватно неће напустити сигурно гнијездо своје везе, а вјероватно то и не желите.

Како бисте усмјерили енергију на доступне момке, дефинишите шта вам је битно код дечка – вјеран, духовит, авантуриста. "То ће вас водити према ономе што желите код мушкарца", каже др Луис. Тада почните да упознајете момке који посједују те особине. Ускоро ћете имати дечка са којим ћете заиста уживати!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана