Зашто су педесете нове тридесете?

Агенције
Зашто су педесете нове тридесете?

Истраживања показују да старењем имамо мање шансе за депресију и оптимистичнији смо у односу на млађе генерације. Уз то сами смо собом задовољнији, као и са својим тијелима.

За Американце је данас просјечна идеална животна доб 50 година, преноси NBC који подсjећа да су у ове године закорачили глумци Џоди Фостер, Џорџ Клуни или Џони Деп.

Слично истраживање спроведено прије десет година показало је да је тада идеална животна доб била 41 година.

Анкета је показала да би ипак мушкарци просјечно жељели да зауставе вријеме нешто раније него жене. За мушкарце је идеална доб 47 док је за жене 53. Они са дјецом вријеме би зауставили раније - у 45-ој години живота, а они без дјеце тек са 53 године.

Психолози објашњавају да у тим годинама још имате све могућности и довољно сте стари да будете познати, али и довољно млади да, на примјер, покренете своју органску фарму и још имате снаге за осам сати рада дневно.

“Довољно сте стари да имате потребну мудрост, али довољно млади да су вам родитељи још живи па имате генерацијско искуство. Уколико сте уморни, довољно сте стари да затражите млађој особи у аутобусу да вам препусти мјесто, али још увијек можете да излазите са млађим мушкарцем”, каже психолошкиња Барбара Бекер Холстин из Њу Џерзија.

“Заиста мислим да су 50-те године живота оно што су некад биле 30-е”, додаје она.

Холстин каже како истраживања показују да са старењем имамо мање шансе за депресију и оптимистичнији смо у односу на млађе генерације. Уз то сами смо собом задовољнији, као и својим телима.

Истраживање је обухватило 2.252 одрасла Америкаца свих година, из свих дијелова земље и разних политичких погледа.

Питање је било: када бисте могли да живите заувијек и да будете доброг здравља у којој бисте години живота зауставили вријеме. Пројсечни одговор био је 50.

Особе од 18 до 36 година као идеалну доб одабрале су 38, они од 37 до 48 одабрали су 49, они од 49 до 67 одабрали су 55, а они старији од 68 одабрали су 67.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана