Зашто су мушкарци фасцинирани женским грудима?

Агенције
Зашто су мушкарци фасцинирани женским грудима?

Ово питање, које већ вековима тражи одговоре, постало је тема озбиљног научног истраживања. Aутори верују да се тајна скрива у хормону који мајка лучи у тренутку дојења и који ствара појачану везу између мајке и бебе. Ефекти тог хормона опстају и у каснијим раздобљима живота – сматрају аутори.

Један од њих, Лари Јанг, написао је чланак за „Хафингтон Пост" у ком тумачи зашто је, по биолошким критеријима, мушка опсесија грудима "прилично чудна".

- Људска врста једина међу сисарима има мужјаке који су фасцинирани грудима женки у контексту сексуалности – коментарише Лари Јанг.

И жене су јединствене међу сисарима по чињеници да им груди расту у пубертету.

Ми смо такође једина врста у којој мушкарци додирују или орално стимулишу груди партнерке као део сексуалног чина – и жене у томе уживају.

Истраживање каже да 82 одсто жена воли када им мушкарци стимулишу брадавице, а више од 60 одсто тражиће ту врсту додира.

Успјех "Плејбоја" и других мушких магазина многи објашњавају баш чињеницом да мушкарце неодољиво привлаче женске груди.

Та привлачност је урођена, не научена. Момци не уче у парку или на улици да су груди нешто што би требало да их занима.

То је биолошки условљено и дубоко усађено у наш мозак.

Резултати чак показују да кад год се нађемо пред грудима или предметима који су с њима повезани (попут брусхалтера), чешће доносимо лоше одлуке.

Када жена роди, новорођенче ће на различите начине дотицати и стимулисати мајчине груди.

Ти подстицаји узрокују лучење хормона окситоцина, који затим подстиче мишиће у грудима жене да истисну млијеко.

Овај хормон има и друга дејства – он узрокује мајчину усредсређеност на бебу, зато нам бебе постају најважнија ствар на свијету.

Такође, окситоцин претвара дојење у искуство које је угодно за бебу и због тога она жели да га понови.

То ствара нераскидиве везе које трају цијели живот.

И зато, када партнер стимулише женине груди, он производи исту серију хемијских реакција као и дојење.

Aутори стога закључују да мушка фасцинација грудима није чудна, она је "несвјесни еволутивни порив" који помаже да се створи осјећај љубави и привржености.

Можда је мушка опсесија грудима заиста урођена, али ту је и много других чиниоца који само поспјешују тај утисак.

Наведимо неке од њих:

Груди их смирују

Због повезаности с дојењем, мушкарце груди подсјећају на дивне дане дјетињства кад их је мама штитила.

Груди су симбол плодности

Без обзира на величину, груди дефинишу женственост. Груди симболизују зрелост и плодност жене.

То је ствар природне селекције

Према Чарлсу Дарвину и његовој теорији еволуције, подсвјесно бирамо партнере који изгледају здраво и који су способни за репродукцију. Једно његово истраживање је показало да мушкарце привлаче груди, поготово оне веће, зато што сматрају да је таква жена способна за учествовање у продужењу врсте. Иако репродукција више није приоритет, против тог природног инстинкта мушкарци се не могу борити.

Визуелно их стимулишу

Недавно сам прочитао један занимљив статус на фејсбуку. Цитирам: "Мушкарци се заљубљују у оно што виде, а жене у оно што чују. Зато се жене шминкају, а мушкарци лажу." Има нешто у томе. Док жене може стимулисати и одломак из неког романтичног романа, мушкарце стимулише оно што виде. A груди су нешто што их посебно "пали" и опсесивно привлачи њихову пажњу.

Притисак друштва

Један од разлога зашто су мушкарци опсједнути грудима је друштво. Прошетајте мало градом, изађите у клубове и биће вам јасно о чему причамо. Жене носе деколтирану одјећу, без брусхалтера, истичу свој сексипил наглашавајући груди. Обратите пажњу на рекламе, огласе у новинама, модну индустрију… груди су постале маркетиншки материјал!

Груди имају ону посебну привлачност као табу

Еротична привлачност груди базира се на томе што би груди заправо требало да буду сакривене од погледа. Највећи изазов лежи у ономе што не можемо имати и зато су груди најслађе забрањено воће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана