Зашто се жене заљубљују после секса

Агенције
Зашто се жене заљубљују после секса

Жене могу да се вежу за партнера чак и када је у питању само секс за једно вече, а мушкарци могу да постану зависни од секса.

Научници са Универзитета у Њу Џерсију недавно су скенирањем женскога мозга открили да се током секса и оргазма активира 30 различитих подручја мозга, укључујући оне дијелове одговорне за емоције, додир, срећу, задовољство и памћење.

Осим тога, студија је установила да у тренутку оргазма жене не осјећају бол, већ само уживање.

Кључни хормон који се ослобађа за вријеме секса је окситоцин, а управо је тај хормон одговоран за то што особи с којом смо интимни више вјерујемо. Окситоцин је исто тако кључан за везивање за другу особу, јер повећава ниво емпатије.

Чињеница је да се у женском организму производи већа количина тог хормона, иако се не зна тачан разлог зашто је то тако, али већи ниво окситоцина у тијелу повећава шансу заљубљивања у партнера након секса.

Проблем је то што тијело не зна да ли се секс догађа с особом која је само пролазна авантура или потенцијални дугорочни партнер па се окситоцин излучује у оба случаја.

Повећан ниво тог хормона женама може доста да помогне да се повежу и зближе с партнером, али исто тако их може навести да се несрећно заљубе.

За разлику од жена, код мушкарца се за вријеме секса излучује хормон допамин који не утиче на повезивање са партнерком, већ само изазива снажан осјећај пријатности.

Управо је допамин одговоран за изазивање зависности од секса па је из тог разлога више мушкараца него жена зависно од њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана