Зашто људи желе секс?

Aгенције
Зашто људи желе секс?

Данашње сексуално понашање темељи се на више различитих психолошких, социолошких, културолошких, па и религиозних разлога. Ипак, тврде неки сексолози, заправо постоји само један једини истински разлог зашто људи желе секс.

А тај је: једноставно смо програмирани да то чинимо. Питати људе зашто воде љубав једнако је као питати их зашто једу. Наш је мозак саздан тако да нас усмjерава према сексуалном понашању, каже амерички сексуални терапеут Ричард Керол.

Наравно, постоји мноштво теорија, културолошких, еволуционих других, које покушавају да објасне потребу за сексом. Теоретичари еволуције истичу да је жеља за сексуалним односима "уписана" како би омогућила опстанак врсте. Они који заговарају културолошку теорију фокусирају се на културне и личне разлоге због којих људи практикују (или избjегавају) секс.

Уопштено, мушкарци желе секс зато што им се свиђа како се осjећају током чина. Женама је пак, иако им је јако важно и сексуално задовољство, занимљивије побољшање везе кроз аспект секса. Научници ове различитости описују као секс усмjерен на тijело и секс усмjерен на личност.

Секс усмjерен на тijело је онај током ког желите да доживите само тjелесно задовољство, притом не марећи за партнерова осећања. Током секса усмjереног на личност повезујете се са другом особом и притом вам је стало до везе и до ваших и партнерових осjећања.

Мушкарци често почну са сексом усмjереним на тjелесно, објашњава Џанел Керол, професорка психологије на хартфордском универзитету, али касније се мијењају.

Како долазе у своје четрдесете, педесете, шездесете године, веза им постаје све важнија.

Већ споменути терапеут Керол, који се бави сексуалним савјетовањем више од двадесет година, тврди да жене с временом постају сличније мушкарцима, у смислу да им је у почетку секс важан за развијање, учвршћивање и одржавање везе, док се у дуготрајним везама фокусирају на ужитак који им секс пружа.

Најчешћи разлози за вођење љубави објављени у Sexuality & Culture су:

1. Подизање расположења и ублажавање депресивности

2. Дужност

3. Подизање осjећаја моћи

4. Јачање самопоуздања

5. Испитивање сексуалних способности нечијег партнера

6. Љубав коју осjећате према партнеру

7. Подстицање љубоморе

8. Побољшање репутације или друштвеног статуса

9. Зарађивање новца

10. Размножавање

11. Потреба за блискошћу

12. Одржавање везе

13. Нови партнер

14. Притисак вршњака или партнера

15. Задовољство

16. Испуњење сексуалног нагона

17. Освета

18. Сексуална радозналост

19. Показивање љубави партнеру

20. Спиритуално искуство

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана