Зашто лажу Они, а зашто Оне

Aгенције, Блиц
Зашто лажу Они, а зашто Оне

Најновија истраживања показују да дневно изговоримо 2, 3 лажи, а највише лажемо оне до којих нам је стало и с којима проводимо највише времена. Зашто то радимо?

Највише лажи има у љубавним везама, а оне најгоре тичу се преваре и новца (гдје смо и како смо га потрошили). Али, добра вијест је да се у већини случајева изговарају тзв. бијеле лажи, које употребљавамо како не бисмо повредили некога.  

Оне штите и нас и особу којој их изговарамо, па их сматрамо пристојнима, као што је нпр. хвала за поклон који бисте најрадије бацили када гости оду.

Такође, мушкарци и жене лажу подједнако често, али постоји велика разлика у садржају. Жене лажу како би се онај кога лажу осјећао добро, а мушкарци како би се они осјећали добро, уз изузетке наравно, са једне и са друге стране.

Каква год лаж била, свим облицима је заједнички страх од нечега. Немају сви храбрости да ризикују или да буду другачији од већине, јер то значи бити издвојен и неприхваћен. Али, докле год су то ситне лажи које не изговарамо с јасном намјером да наштетимо некоме, можемо рећи да то пролази.

Али, када лагање прерасте у хоби, пролазно прелази у проблематично, јер заправо све вријеме лажемо сами себи и држимо себе у увјерењу да смо добри те се на крају заплетемо у мрежу властитих лажи, најчешће онда када је прекасно и кад смо већ повриједили људе око себе.

Онда када себе више не можемо погледати “у лице”, тада престајемо и да лажемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана