Зашто је женама битно да мушкарац буде виши?

Агенције
Зашто је женама битно да мушкарац буде виши?

Док би више од 50 одсто жена инстинктивно одбило идеју везу с мушкарцем нижим од њих, само 25 одсто мушкараца би урадило исто.

Слатко лице и складна фигура пресудни су у процјени физичког изгледа жене, барем када су у питању мушкарци. Ипак, већина жена тврди да ће им у процјени партнера његова висина бити важнија од других фактора.

Наиме, женама је јако битно да је мушкарац виши од њих, а то лако може бити критеријум због ког ће одустати од даље везе.

„Теорија еволуцијске психологије нам говори да се људима свиђају партнери који су им слични, али се чини да то није доминантно правило у погледу висине, посебно код жена", рекао је Мајкл Емерсон, један од вођа истраживања.

Научници објашњавају да је женама важно да мушкарац буде виши како би подсвјесно добиле осјећај да су заштићене, због чега се осјећају женственије. Управо из тих разлога већина жена одбија помисао да буде са мушкарцем који је нижи од њих.

Код мушкараца ово није случај и не оптерећују се висином љепше половине.

„Преференције жена везане за висину резултат су друштвених очекивања и стереотипа. Тако је висина симбол снаге и заштите, а очекује се да је то улога мушкарца у односу. Исто тако, у вези у којој је жена виша мушкарац нам изгледа потчињено", закључио је професор социологије, Џорџ Јанси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана