Зашто је секс без обавеза лош?

ordinacija.hr
Зашто је секс без обавеза лош?

Млађе особе које се упусте у необавезни секс чешће осјећају симптиме депресије и тескобе, показала је нова студија. Негативније реагују жене, јер је и даље друштвено мање прихватљиво да често мијењају сексуалне партнере.

Млађе особе које се упуштају у необавезни секс чешће могу осјетити симптоме депресије, тврде резултати нове студије. Стручњаци су утврдили постојање тјескобе и депресије код студената који су се недавно упустили у секс са особом коју знају мање од недјељу дана.

У највећем истраживању овог типа, које је чинило 3,900 хетеросексуалних студената, 11 посто - од којих су већина били мушкарци – изјавило је како су током посљедњег мјесеца упражњавали секс без обавеза.

Ауторка студије, докторка Мелина Берсамин, са Калифорнија универзитета, рекла је како су и мушкарци и жене у овој групи рекли да су тјескоба и депресија коју су осјетили били посљедице њихових сексуалних односа.

"Прерано је за закључак да секс без обавеза не представља пријетњу младим особама у психичком смислу. Резултати студије сугеришу како је, међу хетеросексуалним студентима, секс без обавеза био негативно повезан са добробити, а позитивно са психолошким тегобама", каже докторка Берсамин.

Претходне студије утврдиле су да жене негативније реагују на необавезни секс, вјероватно због двоструких стандарда који мушкарцима "опраштају" већи број сексуалних партнера, али не и женама.

Ипак, у овој студији – која је објављена у часопису The Journal of Sex Research – пол није имао важнију улогу приликом тумачења резултата. Стручњаци тек треба да установе да ли постојање неких психичких тегоба може да подстакне младе особе на сексуално ризично понашање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана