Зашто је јесен право вријеме за секс?

24sata.hr
Зашто је јесен право вријеме за секс?

Доласком хладнијих мjесеци већи број људи улази у везе, расте број сперматозоида као и сексуална жеља, а либидо могу додатно подстаћи мириси плодова јесени и бундева.

Либидо је највећи у јесен

У јесен је количина мушког полног хормона тестостерона највиша што значи да је и либидо већи, потврдиле су бројне америчке студије. Научници вjерују да је то посљедица еволуцијског инстинкта за парење, а узрокује га мањак дневног свијетла и повећање друштвених активности.

Мушкарцима су жене у јесен најпривлачније

Осим код мушкараца, висина тестостерона у јесен расте и код жена због чега оне губе своје природне облине. Струк је у том периоду најшири, показала је студија канадског Универзитета Сајмон Фрејжер. Међутим, управо у јесен, жене су мушкарцима најпривлачније, а научници се слажу да је за то крива полна жеља која је у то вријеме на врхунцу. Осим тога, у хладнијим мјесецима жене не откривају много дијелове тијела, као љети, па се и мушкарчеви критеријуми привлачности мијењају на шта значајно утичу хормони.

Бундеве подижу његов либидо

Плодови јесени, нарочито бундеве јачају мушки либидо. Оне повећавају доток крви у пенис за 20 посто, док је у комбинацији са лавандом доток још 20 посто већи, показало је истраживање америчке Организације за укус и мирис. Осим мириса бундеве и коштице су одличне за мушко здравље, нарочито његову потенцију.

Јесен је створена за мажење

Осјећај хладноће у мозгу активира чежњу за топлином, па се и мушкарци у јесен више мазе него љети, утврдила је студија Универзитета науке и технологије Хонг Конг. Додиривање тополог тијела, слично као и држање шољице врућег чаја у руци, побуђује осјећај емоционалне топлине, дарежљивости и брижности.

У јесен највише људи уђе у љубавну везу

Љети су разводи и распади везе чешћи него у било које друго доба године, али зато највише људи уђе у љубавну везу или се вери управо у јесен, потврдила је двогодишња америчка анализа профила на Фејсбуку. љети се више флертује, а доласком хладнијих мЈесеци људи све више жуде за стабилним односом.

Квалитет сперме је бољи него у топлијим мЈесецима

Јесен је најплодније раздобље, посебно мЈесец новембар и децембар, стога не чуди што се највећи број дЈеце рађа управо у августу и септембру. Број сперматозоида је од августа све до октобра најнижи у години, али са хладнијим мЈесецима неконтролисано расте и досеже свој врхунац. Стручњаци се слажу како је и квалитет сперме бољи него у топлијим данима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана