Зашто је добро имати већу задљицу и шире кукове?

Агенције
Зашто је добро имати већу задљицу и шире кукове?

Иако је представљена као највеће зло, масноћа је ткиво битно за наш опстанак и здравље. Недавна истраживања откривају да је масно ткиво пресудан савезник у многим процесима у организму.

 Нова студија показује да је особе с мањим вишком масног ткива имају шест одсто нижу стопу од преране смрти него особе идеалне тежине. Чак и они који су благо гојазни нису изложени повећаном ризику.

Истраживање, објављено у часопису Tje Journal of American Medical Association, анализирало је податке више од три милиона одраслих особа.

До прије 20 година мислило се да су масноће депонија у коју тјело смјешта вишак калорија. Онда су научници почели да проучавају оно што долази из масноће, а не само оно што у њу улази.

Показало се да масноћа није пасивно ткиво која једноставно чини наша бедра дебелим, а бокове ширим. Масти ослобађају око 300 хемијских сигнала. На пример, неки сигнали мобилишу ћелије имунолошког састава које су од виталног значаја за борбу против бактерија и инфекција. То је разлог зашто врло витки људи чешће обољевају од прехладе и грипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана