Зашто године нису важне за брак?

elle.rs
Зашто године нису важне за брак?

Људи не сазријевају истовремено - некима су потребне дивље фазе како би касније могли да се посвете мирном, породичном животу. Зато у брак треба улазити онда када сте ви сигурни да сте спремни.

Пролазе године, а ви се све више плашите да нећете пронаћи правог партнера за брак. Плашите ли се, заправо, да ћете остарити сами или мислите да ће вас људи, ако нисте у браку, мање цијенити?

Што више нешто грчевито желимо, то нам више измиче из руку. Зато стручњаци кажу да се опустите и све ће доћи на своје када ви будете спремни. Живите свој живот јер брак нема везе с годинама. Како бисте то схватили, помоћи ће и ових неколико чињеница.

Не желе сви дјецу

За многе је везање у трајну брачну заједницу – жеља за потомством. Како је друштвено пожељно да се дјеца рађају у браку, неки га склапају искључиво због тога. Ипак, намеће се питање шта је с људима који не желе да имају дјецу? И они имају право на вјенчање јер желе да живе заједно, а не због дјеце и биолошког сата.

Различито сазријевају

Када је право вријеме за брак, тешко је одредити јер неко "одрасте" прије неко касније. Неко је већ у раним двадесетим годинама спреман за брак, а неко није ни са 50. Зато потпис на папир треба ставити тек кад се ви осјетите да сте спремни.

Нема временског ограничења

Ни законски ни морално. Брак није заједница у коју треба срљати зато што сте сами себи поставили горњу границу или вам је то наметнуло друштво и околина.

Потребно је вријеме да пронађете савршеног партнера

Срећни су они који упознају љубав свог живота са 20 година, но има и оних који чекају пуно дуже. Људи су различити, па неки умију да препознају особу која им одговара врло рано, а некима су потребна одређена искуства у везама и то најчешће болна да би на крају препознали особу са којом могу дијелити будућност.

Пролазак кроз дивље фазе

Везе људи који су се вјенчали млади, а нису прошли одређене фазе у животу, могу завршити раним разводом. Временом их почиње прогањати помисао да су нешто пропустити у животу, да се нису "иживјели", прикупили још понеко искуство и упознали сами себе. Стручњаци сматрају да је важно да свако у животу има једно одређено раздобље самовања. На темељу тог искуства могу се одабрати квалитетнији партнери јер такви људи послије знају шта желе, а након "дивљег" живота коначно се могу и смирити.

Притисак друштва никако не би смио да буде разлог за улазак у брак

Људи у касним двадесетим и тридесетим годинама изложени су великом притиску околине да се коначно вјенчају, међутим ово је најлошији мотив за брак. Ако се у заједницу улази због притиска, могућност развода изузетно је велика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана