Зашто долази до преваре? Ко је крив?

Vecernji.hr
Зашто долази до преваре? Ко је крив?

Зашто људи срећу, интимност и задовољство траже у туђој постељи? Одговор на то питање покушала је да да психотерапеут Тами Нелсон у својој новој књизи "Нова моногамија: Редефинисање ваше везе послије преваре" – али на један мало другачији начин...

Одговор на ово питање постоји, али је кључ у томе да га сами нађете. Откривање истине мало је теже него сваљивање кривице на партнера. Међутим, иако он мора да преузме своју одговорност за почињени "злочин", исто тако и друга страна мора дапотраж своју улогу у вези. Искреност је притом врло битна.

Договор

Најчешће парови могу да открију да у превари постоји "договор" – то су углавном суптилна понашања која другој страни отварају такву могућност. Нелсон пише да је превара на неки начин одређена врста сарадње, чак и ако је несвесна. То значи да је партнер радио нешто што се спајало с понашањем друге стране која је варала. Издани партнер, у ствари, мора да зна или осјећа на одређеном нивоу да га друга страна вара.

Нелсон је навела и један примјер брачног пара. Супруга је жена преварила са комшијом, а оправдала се да ју је он стално подстицао на разговор са комшијом и говорио јој како је он усамљен човјек. Муж је у овом случају несвјесно дао прећутно одобрење за њену везу.

Једно истраживање од прије 18 година показало је да је чак 89 посто преварених знало да их партнер вара, али нису смогли снаге да реагују и већина их се понашала као да су с партнером који вара склопили тајни пакт. Међутим то чуди јер су већином признали да им је афера сметала и повредила их, али свеједно су се бојали отворено да поразговарају о проблему...

Излаз из кризе

Превару многи виде као појас за спашавање или бар као (привремени) излаз из лоше везе или брака. Стручњаци се слажу да се по правилу увијек јавља као реакција на постојеће проблеме у вези. Ипак, она не мора да значи коначан крај, већ може утицати на везу која из корјена може да се промјенити уколико оба партнера пристану на "ремонт". Потребно је само сагледати своје поступке, преузети одговорност за њих и одлучити се на другачије понашање, пише Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана