Вјечити ривали: свекрва и снаха

Блиц
Вјечити ривали: свекрва и снаха

Зашто се не воле свекрве и снахе питање је еквивалентно оном о кокошки и јајету. Ова појава постоји одувијек, у свим културама, а њен узрок је далеко једноставнији него што се претпоставља.


Док стара народна савјетује мушкарце "гледај мајку, бирај ћерку", за ћерке нема упозорења. Изабрале су свог мушкарца и остаје им само да се надају да неће бити проблема са његовом породицом, поготово мајком. Јер, родитеље не можеш да бираш, ни своје ни туђе.  

Без обзира да ли свекрва припада класичном профилу старомодне жене, или пак спада у оне еманциповане, проблеми и нетрпељивост који се јављају на релацији свекрва-снаха су универзални и типични за готово свако подручје и временско раздобље.

Толико пута виђен сценарио

Испрва се намеће логичан закључак да је кључ проблема ове релације брига и љубав за истог мушакарца – с тим што свака га воли на свој начин. Међутим, како то превише љубави може довести до отвореног анимозитета који често кулминира у праве конфликте?  

Прва ствар око које ће се сукобити свекрва и снаха је организација живота и вођење домаћинства. Без обзира колико то добро радите, ипак није добро, јер није онако како је она радила и како је њен син научио. Да не помињемо завиривање у шерпе и сугестије око кувања. Ово је донекле подношљиво ако се виђате у ријетким приликама, међутим, уколико живите у заједниц, претвара се у право мучење.

- Оне се намећу на самом почетку брака. Ти сукоби могу да буду још оштрији, кад се код снахе пробуди материнтски истинкт доласком детета, она се противи свекрви и њеном мешању у одгој. Најчешће сукоби тичу се старинског начина подизања деце који пропагирају свекрве и модерног којем теже мајке – каже  Љиљана Филиповић, психолог и породични терапеут.

Даље, често се осјећате као уљез и странац – браво, то јој је и био циљ. Својим доласком нарушили сте хармоничне односе који су некада владали. Неријетко је и нарушавање приватности и интиме: зове вас у свако дана доба и ноћи, често долази ненајављена, покушава да продре у ваше релације и уочи несугласице.

Оно што изводи из такта, и свакако најнепријатније у овом компликованом односу је константно приговарање и критиковање, сваљивање кривице и изазивање да "пукнете", како би она, савјесна и намучена мајка, поново испала жтва.

Зашто се ово дешава?

- Основа овог сукоба је ривалство. Неке мајке које су доминантне у снахама виде ривалке које им одузимају њихово дете и оне више не могу да одлучују. Ривалство може да буде у класичном женском смислу (жена љубоморна на жену), јер постоје мајке које су на одређени начин заљубљене у своје синове, али није редовна појава – каже Љиљана Филиповић. Фактор који такође треба узети у обзир је старост и вишак слободног времена. Мислећи да помажу сину и његовој породици, свекрве често умију бити наметљиве из разлога што не желе да се осјећају старо и бескорисно. У том случају, "упослите" је неким ситним обавезама и задацима, тек толико да се осјети уважено и корисно.

Међутим, суштинска окосница овог проблема је врло једноставна: једна кућа не може имати двије газдарице.

У случају да живите одвојено, овај однос је лако "одржавати под контролом". Једноставно јој топлим, полушаљивим тоном реците да је свака од вас газдарица у својој кући и да зарад добрих односа треба поштује "правила" која важе код ове друге.

Ви поштујете њену традицију прављења реформа торте за празнике, њој не смета ваш чиз-кејк и остали непечени колачи и тачка.

Међутим, ако живите у заједници са свекрвом, ово ће мало теже да иде. За почетак, поделите послове, али тако да свака поштује начин на који она друга нешто обавља. Обавезно имајте "своје вријеме", намењено дружењу са другарицама (ван стана!), одласку у позориште или на козметичке третмане. Позовите некад и свекрву са собом, како се не би осетила изопштено или да бјежите од ње.

Суштина је да што мање "празног" времена проводите у стану, упућене једна на другу, јер тиме се тензија само акумулира.

А где је ту мушкарац?

Жене које имају проблема са свекрвом заправо имају проблема са мужем: њихов однос није добро постављен на самом почетку, комуникација није отворена, а врло вјероватно не постоји довољно поштовања и уважавања. Шта више, кад крену проблеми са свекрвом, многе супруге се осјете изманипулисано, јер на почетку брака није било ни наговести овакве ситуације.

-Најбитније је да супруг, односно син балансира овај однос. Он треба да постави границе својој мајци, да јој не дозвољава да се меша и да се избори за потпуну слободу живљења – тврди Љиљана Филиповић.

Иако је на мушкарцу да постави границе, немојте бити сувише строги према њему уколико му то не полази за руком: вјероватно се у овој ситуацији нашао први пут. Разговарајте са њим као пријатељ. Реците му да разумијете позицију из  које његова мајка наступа, као и да сте свијесни да му није лако да балансира између двије жене које највише воли и да ћете му помоћи. Немојте се понашати као размажена дјевојчица, вриштати и пријетити враћањем код родитеља. Понашајте се дорасло позицији, као зрела особа која је у стању да брине о својој породици и домаћинству.

Када је ситуација алармантна?

Пошто на овим просторим, нажалост, и даље нису развијене ментална и социјална хигијена, људи се за помоћ стручњака одлучују кад ситуација кулминира. Када треба потражити помоћ?

- Када се конфликти упорно понављају и када виде да не могу сопственим снагама да их разреше, а тензија се повећа до те мере да више не могу да поднесу једни друге. Наш менталитет је такав да дођу кад "догори до ноката". Треба да дођу на почетку. Када дођу са чврстом одлуком и мотивацијом и емоцијама ако постоје (што је најбитније), висок је проценат успешности. Парови науче како да боље комуницирају, како да постану сарадници, емоционалну контролу. Науче да конструктивно разговарају – истиче Љиљана Филиповић.

Свjедочења

-Кључ за добар однос са свекрвом је што мање виђања, и не реаговати на ситне провокације. Увек будите сталожени и достојанствени, јер је ваша слабост показатељ да вас је надјачала – Гордана, 31  

-Била сам одвратна према својој свекрви. Викала сам и хистерисала, константно се жалила на њеног сина, а она је све време била дипломата и волела ме на неки свој дистанциран начин. Сад кад је нема хоћу да умрем за њом – Тања, 54  

- Све окренем на шалу: кад дође код нас и види хаос у стану, ја само кажем "шта ћу

кад сам лења" онда се насмеје и она и почнемо да сређујемо – Наташа, 40

Савјети за сина/супруга

- Разговарајте са сваком појединачно о нетрпељивости, без прекоревања. Ставите обијема до знања да их волите, али на различите начине.

- Замолите супругу да узме у разматрање године ваше мајке, и схвати да је такво понашање уобичајено. Нека се она осјети одговорно и зрело.

- Уколико живите у заједници, гледајте да се то што прије промијени. Ниједно крдо нема двије лавице, нити кућа двије газдарице.

- Будите подједнако њежни и одговорни према обијема. Не остављајте простора за љубомору.

- Не заборавите да вас свака од њих двије воли на различит начин. Понекад сличан, али суштински различит. И да сте ви, осим сина и супруга, такође мушкарац који мора да се поштује и чија ријеч има тежину.

Савјети за свекрве

- Не мјешајте се снахи и сину у одгајање дјеце. Поштујте правила која су поставили.

- Не критикујте начин на који воде домаћинство и организују свој живот. Ако им треба помоћ или савјет, потражиће га.

- Поштујте њихову приватност и интиму. Ни ви не би вољели да вам неко долази ненајављен или претура по ормарима и шерпама.

- Не инсистирајте да се виђате чешће и немојте се жалити да вас син запоставља. Он сад има своју породицу.

- И ваша снаха је нечије дијете. А ви ћете заувијек своме сину бити мајка.

Савјети за снахе

- Поштујте њене године.

- Понудите јој помоћ: око куповине, сређивања куће, спремања славе...

- Не реагујте на замјерке и прозивке.

- Телефонирајте јој чисто да је питате како је. Позовите је код вас кући или на ручак/кафу у граду, без присуства мужа.

- Упитајте је за савјет или неку помоћ, чак и кад вам није неопходна: нека се осјети цијењено и корисно.

- Она је ипак родила човјека ког волите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана