Више секса - боља веза? Не, ево шта је важније

24sata.hr
Више секса - боља веза? Не, ево шта је важније

Што се партнери више додирују на несексуалан начин, то је и њихова жеља за додирима већа, комуникација отворенија, а однос испуњенији задовољством и стабилношћу…

Насумично изабраних 69 парова у браку научници су подјелили у двије групе. Једна је требало да настави с нормалним сексуалним животом, а од друге групе су тражили да удвоструче недјељну количину секса. Резултати студије у су супротности са свим што сте до сад чули.

Више секса неће вас усрећити, тврде научници америчког Универзитета Царнегие Меллон. Они су свакодневно испитивали парове о сексуалним активностима. Парови из групе која је требало да повећа учесталост секса показала је мали пад у нивоу среће јер им је та “наредба” умањила ужитак и жељу за њежностима с партнером.

Организатори студије сматрају да су резултати овако ‘поражавајући’ само зато што су истраживањем ‘обрађени’ само парови који су дуго у браку.

Људи жуде за њежностима, а не за сексом

Презапосленост, стрес и умор узрокују већу потребу за њежним љубавним додирима, а чак двије трећине људи у стабилним везама жели више мажења. Иако трећина њих признаје како могу данима нормално да живе, а да нису ни дотакнули свог партнера, троје од петеро њих вољело би више да се љуби и мази с партнером, показало је истраживање комапније Дурекс на више од 2000 људи.

Према њему, 80 одсто људи сматра како је физички контакт врло важан елемент у вези, а након тога се осјећају привлачније и лепше. Чак и код парова који имају редован сексуални живот често се занемарује њежност, попут загрљаја или држања за руке.

Учесталост додира најважнији показатељ стабилности

Учесталост мажења и "случајних" додира значајнији је показатељ стабилности односа, од податка колико пар често води љубав, открила је недавна студија Кинсеy института у САД-у. Исто тако, често се подцјењује колико је мажење важно мушкарцима и наглашава њихова усмјереност на секс, објаснили су истраживачи.

“ Мажење пружа осећај блискости и пријатности па је кључно за срећу везе. Предност несексуалне интимности је повезивање на нивоу комуникације и пријатељства, што је једнако важно мушкарцима и женама”, сматра брачни терапеут Пола Хол.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана