Топ 10: Најбоље сцене секса

Агенције
Топ 10: Најбоље сцене секса

Шта заједничко имају мадам Бовари, Бафи која јури вампире и љубавник леди Четерли?

Сви поменути нашли су се на "Гардијановој" листи десет најбољих сцена секса коју је овај британски медиј саставио не би ли скренуо пажњу на изванредне еротске сцене у данима када добар дио свијета жељно ишчекује филмску верзију еротског романа "Педесет нијанси - сива".

Иако је критика сасекла роман, књига је постала свјетски бестселер, а и филм је на добром путу да освојио биоскопске благајне. Међутим, тешко је да било која еротска сцена у филму може да стоји раме уз раме са овде наведеним.

„Мадам Бовари", аутор Гистав Флобер

Једна он најупечатљивијих сцена љубавног односа у књижевности јесте она у Флоберовом ремек-дијелу, иако нам писац заправо не открива експлицитно шта се десило. Наиме, Ема Бовари упознаје свог љубавника Леона у цркви, да би касније њих двоје кренули на лутање Нормандијом у кочији.

И док се коњи зноје, кочијаш псује а пролазници се, заједно са читаоцима, питају шта ли се дешава у тој кочији, Ема и Леон вођени Флоберовим пером доживљавају љубавни врхунац за памћење.

„Кућа од карата" (House of Cards)

Нетфликсова популарна серија у продукцији Дејвида Финчера, која ових дана улази у трећу сезону, направила је велику пометњу међу љубитељима политичких сплетки, драме и покојег убиства. Међутим, нико није очекивао сцену секса какву су пружили Френк и Клер Андервуд у заносу са тjелохранитељем.

Иако се много више голотиње и играрија могло видети у серијама „Игра престола" и „Наранџаста је нова црна", Френк и Клер су заслужили мjесто својим суптилним љубавним заносом, дискретно, страсно и са стилом.

„Венерина делта" (Delta of Venus), ауторка Анаис Нин

Један од врхунаца еротске литературе свакако је ово штиво Анаис Нин, усредсређено на три жене. Кратке приче прате Бижу, Лејлу и Елену од кафића до Лејлине собе, гдjе под свjетлошћу свијећа, међу перјаним јастуцима откривају све чари пожуде и страсних односа.
Е.Л. Џејмс може само да сања да ће једног дана писати еротика на нивоу који је високо поставила Анаис Нин.

„Плаво је најтоплија боја" (Blue Is the Warmest Color), редитељ Абделатиф Кешиш

Када је у Кану премијерно приказан овај филм, који је потом награђен Златном палмом, Леа Сејду и Адел Ексаркопулос нашле су се на мети гласина - да ли су сцене сексуалних односа међу глумицама заиста само одлична глума, или ту постоји нешто више. Снимање централне сцене секса трајало је пуних пет сати, а Сејду је открила да ју је редитељ Кешиш натjерао да се осећа као проститука.

Касније је открила и да су у кључним сценама глумице носиле простетичке вагине. Њихове изведбе, пак, толико су убjедљиве током цијелог филма да је кански жири одлучио да направи преседан и додјелио награду не само Кешишу, већ и њима, као равноправним ауторкама филма.

„Песма о љубави" (Un Chant d’Amour), редитељ Жан Жене

Женеов једини филм бавио се сличним темама као и његови књижевни радови: сексуалност и моћ тијела. Мање од пола сата дуг филм, плод сарадње са Жаном Коктоом, смјештен је у неименованом затвору, кроз чије решетке упадају посљедњи зраци сунца.

Двоје затвореника, Француз и Алжирац, заједно мастурбирају у ћелији док их кришом посматра један од чувара. Иако снимљен 1950, филм је у Француској приказан тек 1975. године, а због експлицитних сцена и контроверзне теме у САД је забрањено његово приказивање.

„Не гледај сада" (Don’t Look Now), редитељ Николас Роуг

Скандал који је изазвала сцена секса између Доналда Садерленда и Џули Кристи десио се и пре него што је филм доживео премијеру. Дежурни заштитници морала у САД и Великој Британији били су бjесни на редитеља. Британски Дејли мејл писао је како је у питању једна од најсликовитијих сцена секса виђених на великом платну, која ће изазвати скандал сличан оном који је изазвао филм „Посљедњи танго у Паризу".

Оно што ову сцену заиста чини посебном јесте емоционални хаос који носе њени актери - пар који покушава да се избори са губитком своје ћерке, поново успостављајући интиман однос.

„Бафи, убица вампира" (Buffy the Vampire Slayer)

 

Сара Мишел Гелар је у улози Бафи распиривала машту генерација тинејџера и тинејџерки. Томе је нарочито допринијела љубавна сцена из шесте сезоне, у епизоди „Smashed", која је садржала све оно што су фанови вољели у серији - сложен заплет, довољно сцена насиља и сексуалност која избија из сваке сцене.

Бафи и вампир Спајк (Џејмс Марстерс) су симболично запалили напуштену кућу у којој се одиграла једна од најупечатљивијих сцена секса у хорор, али и научно-фантастичним серијама.

„Тим Америка" (Team America: World Police), редитељи Треј Паркер и Мет Стоун

Творци култне серије „South Park " написали су заједно сценарио за овај филм који је необичном сценом секса наљутио америчке цензоре. Главни јунаци у овој комичној пародији су заправо лутке, па је сходно томе сцена експлицитног секса између Герија и Лисе вjероватно једина толико експлицитна сцена у којој актери немају полне органе, баш као ни чедни Барби и Кен.

Биоскопска верзија филма садржала је нешто „умивенију" сцену, али се на интернету и даље може наћи цjеловита верзија.

„Љубавник леди Четерли" (Lady Chatterley’s Lover), аутор Дејвид Херберт Лоренс

Контроверзност ове књиге била је тема чувеног судског процеса из шездесетих година прошлог вијека против издавача (Penguin Books) који се дрзнуо да објави књигу препуну израза и описа којима до тада није било мјеста у књигама.

Лоренс је књигу написао скоро четири деценије раније, а прво издање ове приче о односу радника и даме из високог друштва било је штампано у Италији, и то у великој тајности. Бројне величанствене сцене секса и љубавног заноса до тада се нису могле тако лако штампати...

„Линија лепоте" (The Line of Beauty), аутор Алан Холингурст

Нотинг Хил је за многе филмофиле романтично мjесто гдjе су се срели Џулија Робертс и Хју Грант, али је за љубитеље писане ријечи то мјесто гдје су страсти размјењивали Ник и Лео, Аланови јунаци ове награђиване књиге

Преплитање дијелова тијела ишло је паралелно са преплитањем класа и класних разлика, а сцена секса у Кесингтон парку је забавна, емотивна, лијепа и узбудљива. Младалачка пожуда у најбољем британском маниру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана