Тамна страна крилатице -секс, дрога и рокенрол

vesti-online
Тамна страна крилатице -секс, дрога и рокенрол

Можда сте само умјерени конзумент алкохола (да, и алкохол је дрога!) или прилично редовни корисник ових или оних дрога, или страствени пушач... али и то "мало" опијата што уносите у себе утиче на сексуални живот. Неки утицаји су озбиљнији и дуготрајнији, други краткотрајнији, а ми откривамо колико су заправо штетни по секс.

Секс на дрогама 1: Алкохол - Иако присутан практично на сваком рођендану, чак и дјечјем, наслави, погребу или пословном ручку, алкохол је ипак опијат који може водити до озбиљне зависности, а има утицај и на секс. У мањим количинама алкохол може бити врло добродошао при опуштању атмосфере. На примјер, на првом састанку донекле ублажава нервозу, повећава опуштеност, а тиме и сексуалну привлачност и пожуду.

 Међутим, у превеликим количинама може имати прилично озбиљне посљедице - и то не само оне да завршите у кревету с особом с којом у трезном стању не бисте имали секс ни у кошмару. Код мушкараца се већ уз нешто више испијену количину алкохола знатно смањује интензивност ерекције, а уз превелику количну испражњених чаша ерекцији готово сигурно могу рећи - збогом.

 Дуготрајна и редовна конзумацију алкохола може да изазове еректилну дисфункцију, а при томе обавезно треба споменути и негативне утицаје алкохола на сперму. Алкохол, наиме, може узроковати неправилности код сперматозоида, због чега приликом оплодње чешће може доћи до спонтаног побачаја или оштећења плода.

 Алкохол има утицај и на жене и њихов сексуални живот. Може да проузрокује сувоћу вагине, јер се у опијеном стању смањује проток крви у гениталијама. Код оба пола дуготрајнија употреба алкохола утиче и на драстичан пад либида.

Секс на дрогама 2: Амфетамини - Дроге, као што је екстази, утичу прије свега на сексуални живот мушкараца. Многи мушкарци који конзумирају дроге ове врсте свједоче да у опијеном стању често имају проблеме с ерекцијом, било да не могу да је постигну или је болна и никако не пролази.

Поред тога су познати и случајеви када мушкарци упркос дуготрајној мастурбацији или полном односу не могу да постигну оргазам. То се догоди када се узима већа количина амфетамина. Уз конзумирање мање количине ејакулација је могућа, али узрокује непријатности у тестисима. Врло велике количине унијете дроге могуи довести и до спонтаних оргазама.


Секс на дрогама 3: Кокаин - Попут амфетамина и кокаин је стимуланс и има сличне утицаје на полни живот. То су прије свега тешкоће с ерекцијом. У умјереним количинама кокаин може повећавати полни нагон, али он може и потпуно замрети када умерено конзумирање прерасте у зависност. А будући да је кокаин и локални анестетик, неки мушкарци га наносе на пенис и тако смањују његову осетљивост, чиме се продужава трајање сексуалног односа.


Секс на дрогама 4: Никотин - И никотин утиче прије свега на ерекцији и мушкарци, који уживају у никотину, два пута су изложенији ризику да постану импотентни. Осим тога мушкарци који пуше производе мању количину сперме, која поред тога може бити и деформисана. У случају да такви сперматозоиди оплоде јајну ћелију драстично се повећава могућност спонтаног побачаја као и ризик за здравстене проблеме дјетета. Дјеца пушача, чак и ако су престали да пуше прије зачећа, имају и већи ризик да оболе од рака.


Секс на дрогама 5: Марихуана - Првих пола сата после конзумације марихуана узрокује еуфорију и узбуђење, које утичу и либидо. Међутим, послије тих магичних пола сата марихуана почиње да "спушта". Дуготрајном употребом она има прилично негативне утицаје, прије свега јер смањује либидо, а код жена може нарушити и менструални циклус.

 Све негативне посљедице престанком конзумирања марихуане нестају. Упркос томе многи који "дувају" наводе њена повољна и позитивна дејства на сам сексуални однос. Како кажу, секс постане много "осјећајнији", јер марихуана повећава сензибилност, а оргазми су много интензивнији и дужи него иначе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана