Свако има право на оргазам!

Б92
Свако има право на оргазам!

Сваких 39 минута сними се нови порнографски филм, негдје у свијету, сваких 39 минута мушкарац и жена имају сексуални однос испред камера, а врло често и уз помоћ бројних сексуалних помагала.

Сви смо их барем једном у животу погледали, стењање, узбуђивање и размјену тјелесних течности - есенцијалан су дио сваког порнографског филма. Ови призори успјели су да некако пронађу своје мјесто у нашем свакодневном животу и тако постану један од најважнијих разлога из којих људи посјећују Интернет. Еротски сајтови сачињавају 12 одсто укупног садржаја на Интернету, и врло је вјероватно да је свако у неком тренутку отворио један.

Међутим, уколико на улици зауставите жену и питате је да ли гледа порно филмове, највјероватније ће покушати да избјегне одговор или промијени тему. Чини се да жене и даље имају велики проблем да признају да гледају и уживају у порно филмовима.

Уколико изузмемо сва та порицања, у 2008. години од укупног броја особа које су отвориле неки порнографски сајт, 28 одсто чиниле су жене судећи по резултатима извјештаја који је објавио Internet Pornography Statistics. У међувремену овај број је порастао показујући не само да жене гледају порнографију, оне у њој и уживају.

Кетрин Ригал, студент прве године умјетности сматра да људи имају погрешно мишљење о дјевојкама које гледају порнографски садржај: „Момци ће ме осуђивати. Мислиће да сам нимфоманка или нешто горе”.

Судећи по Сари Клеланд, менаџерки бутика „Умјетност завођења”, многе жене нису спремне да се открију као неко ко гледа порнографију због унапријед постављеног социјалног става друштва.                                                                                                                                                                        - Када сте жена, и када гледате порнографски садржај, ви сте зависник или имате емотивне проблеме - рекла је она.

Кливлендова је приметила да су мушкарци ти који у њеној продавници купују DVD-ове са порнографским садржајем, али и да редовно наилази на мушкарце који су у продавници сами само зато што њихове лепше половине немају храбрости да заједно са њима уђу. Велики проблем јесте то што се овакви филмови углавном снимају за мушкарце од стране мушкараца тако да у њима одређене фантазије које би жене можда имале једноставно не постоје. Ипак, 28 одсто публике чине жене, и то су бројке које не могу бити занемарене тако да се индустрија полако окреће и ка њима.

Женски редитељи попут Ане Спан и Ерике Луст почеле су да снимају филмове искључиво намијењене женама. Овакви филмови свој фокус окрећу ка уживању жене и приказују женске оргазме што је ријеткост у порно филмовима.

- Добар порно филм не би требало да вас уплаши, он би требало да вас узбуди -тврди Хилари Чонг, студент прве године психологије.

Мушкарци и секс играчке

Уколико уђете у било који секс шоп примијетићете да су око вас углавном играчке намијењене женама. Са својим шареним бојама, облицима и функцијама, женама не понестаје опција. Независна жена углавном у својој соби негдје има скривен вибратор или сличну играчку.

Са друге стране, јако је тешко замислити мушкарца који прича о својој секс играчци својим пријатељима на пићу. Након безброј година у сјенци, индустрија мушких секс играчака полако проналази свој пут до свијетла на крају тунела и креће ка свом дијелу од 15 милијарди долара колико се годишње потроши на сексуална помагала и играчке.                                                                                                                                                         - Тржиште, када су у питању играчке за мушкарце, полако почиње да бива једнако оном намијењеном женама - тврди Мари Лунз, власница порно шопа.

Појединих месеци продавница успије да прода подједнак број играчака за мушкарце као и вибраторе за жене, међутим, сама помисао употребе секс играчке мушкарцима је јако срамна.                                                                                                                                                                               - Ово може бити повезано са увреженим виђењем функција полова. Од мушкараца се очекује да у сваком тренутку буду спремни на акцију, док су жене те којима је потребно времена да дођу у одговарајуће расположење - сматра Џесика Орајли, сексолог из Торонта.

Друштво је тако успјело да створи дупле стандарде када је мастурбација у питању. Играње са самим собом може бити замјена за секс, али уколико за овакав облик задовољавања користите играчке, друштво ће на вас гледати као на чудака.                                                                                 

- Мислим да је вријеме да на мастурбацију уз помоћ играчака престанемо да гледамо као на последње прибјежиште. Људи мастурбирају зато што то воле и што им прија, а не зато што не могу, или не желе, да нађу партнера. Свако има право на оргазам - закључује Орајлијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана