Шта се догађа у женском тијелу за вријеме оргазма

Index.hr
Шта се догађа у женском тијелу за вријеме оргазма

Током секса се догађају невјероватне ствари: број откуцаја срца се повећава, исто као и ниво хормона окситоцина, знојне се жлијезде отварају како би расхладиле тијело, груди се повећавају до 25 посто, а величина брадавица се повећава и до 1,3 центиметара.

Инфрацрвене су камере показале и повећани доток крви у усне, нос и гениталије, а све се то догађа како би се тијело припремило на велики оргазам. С еволуционистичког стајалишта жене су развиле способност доживљавања оргазама како би могле процијенити хоће ли њихов мушкарац бити добар доживотни партнер. Тако најбоље можемо разликовати брижне и стрпљиве мушкарце од оних себичних и нестрпљивих.

Ипак, женски оргазам може бити толико суптилан да многе жене не знају да су га доживјеле. Како то може бити могуће? Током полног односа, тјелесне текућине служе као добар лубрикант који спречава трење те омогућава боље “клизање”. Заједно са звуком и мирисом секса, стимулацијом клиториса, стидних усана и груди, тјелесне текућине чине значајну физичку сензацију. Управо је то тренутак кад твој мозак шаље сигнал вагиналним мишићима да је вријеме за контракцију, а све то како би пенис ушао дубље у вагину те повећао шансе да сперма оплоди јајну станицу.

Током оргазма матерница функционише на начин да у себе увлачи сперму, што узрокује додатне контракције како би пријенос сперме био што успјешнији. Жене које доживе оргазам минуту прије и 45 минута након што је партнер у њих ејакулирао, имају већу могућност да затрудне од оних које оргазам нису доживјеле. Женски оргазам није лако описати, али једну ствар знамо сигурно: мозак је најважнија ставка у постизању врхунца. Зато ће многе жене моћи свршити чак и стимулацијом уста или пак брадавица.

Једна од теорија чак указује на то да се сексуални сигнали до мозга преносе из врата матернице кроз живац који се налази у нашем грлу и који се стимулира дубоким дисањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана