Шта ли је само видео у њој?

novosti.rs
Шта ли је само видео у њој?

Зашто се згодни мушкарци забављају са мање привлачним дјевојкама и обрнуто? Зреле особе цијене карактер партнера. Комбинација атрактивна жена и неугледан мушкарац, не мора увијек да значи да он има новац

Видите пар на улици и помислите: како је ова жена, не нарочито лијепа, успјела да „упеца" тако згодног мушкарца? Или, лијепе жене пролазе кроз град, а згодни мушкарци на углу стоје сами и питају се како је могуће да их они непривлачни типови држе за руке. Брак између таквог пара "провоцира" још већу пажњу околине и намеће питање - у чему је тајна оних мање лијепих, који успијевају да освоје срца и задобију бурму особа за којима сви уздишу? Правила можда нема, али да се неке "теорије" ипак развијају на ову тему, потврђује психолог Весна Петровић.

Ако нисмо површни, схватићемо да је унутрашња љепота најважнија и да се тиме руководе и мушкарци који се жене не тако лијепим дјевојкама. Њима није важно да ли њихова изабраница има крив нос, кратке ноге или велику задњицу, ако је добра особа, паметна, шармантна, зрачи изнутра, забавна је, пажљива и топла. Због свих тих особина, она је њему најљепша на свијету и баш због тога ју је изабрао за животну сапутницу - објашњава саговорница "Живота плус", додајући да исти принцип важи и за дјевојке које падају на физички непривлачне типове.

То што жена није "секс бомба", не значи да не може да западне за око згодном дјечку за којим се окрећу и манекенке. Весна каже да је то размишљање својственије зрелим особама, које су кроз искуство схватиле да је лијепота у оку посматрача. И да неко може бити Аполон, а да га жене оставе послије првог састанка, јер се иза тог спољашњег сјаја крије ништа више до - празнина. Даме падају на харизму, а она са плочицама на стомаку и широким раменима врло често нема никакве везе. Уосталом, и мушкарци се боље осјећају у друштву духовитих паметница, а не оних које им врло често служе као "украс".

- С годинама дође та зрелост и сазнање да вам је потребна пратња неког ко плијени изнутра, без обзира да ли има оно нешто на прву лопту. Фрајери схвате да је много љепше бити са укусно обученом дјевојком, а не са оном која истиче атрибуте, како би освојила околину. Мушкарци воле самоуверене жене. Прија им што не посвећују толико пажње изгледу, годи им што су се "рјешили" дјевојака које је блам да се шетају у тренерци и патикама, срећни су јер имају времена да заједнички уживају у стварима које воле - наводи саговорница.

Једно од уврежених мишљења је да таква партнерка није терет, али постоје и теорије по којима се згодни мушкарци забављају са ружним дјевојкама, јер се плаше оних атрактивних. Због тога обично иду линијом мањег отпора, како би били спокојнији, уштедели живце, сачували се од излива љубоморе коју не могу да контролишу...

- Брине их да ли ће их љепотице варати, нервира их што ће се за њима сви окретати, љубоморишу када их упознају са друговима, а они погледом покажу да мисле да су "украли" праву "рибу"... То је карактеристично за оне мање самоувјерене, који не знају да се носе са чињеницом да имају дјевојку коју сви гледају, иако она може да буде верна колико и свака друга. Понекад се пред собом правдају увјерењем да су такве жене искреније, природније и квалитетније, мада негдје дубоко знају да то не мора да буде истина. Баш као што лошу рачуницу могу да направе дјевојке које одбацују згодне типове како би биле сигурне да ће их они мање привлачни више поштовати и вољети - објашњава психолог.

На слику љепотице и ружног мушкарца многи реагују и тако што помисле како ју је он "купио" новцем, јер нема шансе да би се таква „цица" тек тако предавала њему. Прича о спонзорушама углавном је и "подвучена" овом "подлогом" - он је богат, она атрактивна. И добро им иде.

- Наравно да то јесте један од одговора, али свакако није правило да непривлачни мушкарци освајају лијепе жене новчаником. Понекад се то само потрефи, иако је дјевојка заправо пала на доброту, интелигенцију или шарм. Најлакше је осудити такве комбинације, али ту се опет враћамо на сам почетак приче која поручује да је многима унутрашња љепота и мјерило и мамац - каже психолог.

СА КАКВИМ ДАМАМА СЕ ЖЕНЕ?

Истраживачи са Универзитета Индиана проучавали су парове који су се вјенчали у посљедњих пет година, како би сазнали какве жене мушкарци бирају за супруге. Резултати су показали да они све чешће улазе у брак са мање привлачним партнеркама. Критеријуми које су узимали у обзир били су симетрија лица, тјелесна грађа и висина. У чак 58 посто бракова супруге су биле ниске, здепасте и нису имале правилне црте лица.

- Мушкарци се чешће жене мање атрактивним особама, како њихови физички недостаци не би долазили до изражаја - каже водитељ истраживања Патрик Демиус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана