Србија: Расте продаја препарата за потенцију!

Телеграф
Србија: Расте продаја препарата за потенцију!

Иако се у Србији секс и даље третира као табу тема, продаја препарата за потенцију посљедњих година све више расте. Откако је измишљена "вијагра", на тржишту као да је настала права "потентна лудница", јер мушкарци постају све више зависни од доброг секса.

Данас није ријетка појава да, поред старијих људи који ове препарате углавном користе као љекарски прописану терапију против импотенције, у апотеке и секс шопове улази све већи број сасвим младих момака који желе секс лишен страхова, несигурности и брукања.

- Продаја препарата повећана је за 100 одсто! У секс шопу радим већ седам година и ова помама данас не може да се пореди са скромном продајом каква је била некад. Сваког дана моје колеге и ја имамо клијенте који дођу да купе препарат за потенцију - рекао је за telegraf.rs продавац из једног београдског секс-шопа.

Пазаре све генерације

С појавом интернета, али и повећаним бројем реклама у медијима, припадницима јачег пола је за врло кратко вријеме сервирано мноштво производа који уклањају све сексуалне проблеме и страхове. Купују их сви, од средњошколаца до пензионера.

- Препарате за потенцију купују све генерације. Ми већ годинама имамо редовне клијенте који имају преко 50 година, али буде и оних који се ближе осамдесетој, који сваке суботе ујутру, када оду по хлеб, обавезно сврате да купе и кутију таблета за потенцију. Што се тиче млађих, они обично долазе са ставом "дај да је развалим први пут, па да ме јури после" - прича извор портала из секс-шопа.

И док су старији далеко више информисани о самим пилулама, млађи мушкарци их углавном купују без потребног предзнања. Неријетко се дешава да пазаре препарате намјењене женама како би их "подвалили" својим потенцијалним сексуалним партнеркама.

Неки момци посебно желе да се покажу у кревету и стекну додатну вјештину да задовоље жену, чак и под дејством великих количина алкохола након лудог провода у граду. Међутим, они као да немају свијест да на тај начин могу да угрозе свој живот.

- Клинци хоће да пробају све и убеђени су да ће њиховим девојкама одмах да "спадну гаће" чим им кришом сипају "шпанску мушицу" у пиће. То су небулозе - открива примере из своје праксе саговорник портала.

У мноштву средстава за лијечење сексуалне дисфункције, купац може врсту да одабере према својој жељи, па чак и боји. Неки од препарата у понуди су природни, други вјештачки, има их течних, али и оних у таблетама. Ипак, мушкарцима ништа не може да помогне уколико, прије или приликом узимања средства, нису сексуално узбуђени.

- Хемијски препарати попут "вијагре", "цијалиса", "камагре" имају јасно дефинисано дејство. Познато је да је њихова функција проширивање крвних судова који аутоматски прокрвљују и сам пенис. Природни препарати као што су афричка шљива, "потенцијал", сатиб и "вулкан" имају нешто другачија својства и користе се у зависности од ефекта који жели да се постигне. Неки препарати јачају ерекцију, други повећавају сексуалну жељу, али је њихово дејство, за разлику од синтетичких пилула, знатно блаже - објашњава фармацеуткиња из Београда.

Импотенција

Према ријечима једног од наших најпознатијих сексолога, примаријуса др Сава Бојовића, који већ годинама лијечи проблеме импотенције на својој клиници "Плодност", сексуална дисфункција нема много везе с годинама, већ с начином живота. Иако су старији људи по природи више напети, неријетко се дешава да стрес мучи и припаднике млађих генерација. 

- Импотенција је индивидуална ствар. Постоје људи које муче проблеми и који су свакодневно под стресом, али и оних који претерано не размишљају о лошим стварима и који се не секирају. Управо стрес и секирација доводе до лучења хормона пролактина, који смањује сексуалну жељу и убија сперматозоиде - прича за Телеграф др Бојовић.

Српски мушкарци познати су као "пастуви" који држе до себе и до своје репутације, али Србија је земља у којој се на секс и даље гледа као на табу. Куповина се обично обавља у туђе име или преко интернета, гдје је најпродаванији производ "камагра", чија је продаја забрањена на легалном тржишту.

- Млад човек, чак и ако се налази у двадесетим годинама, жели да буде сигуран, да се обезбеди и не жели да се обрука пред својом девојком. Ипак, негативних последица свакако има и људи би требало да буду опрезни и имају свест о производима које користе. У нашој земљи је до сад 160 људи умрло од "вијагре". Ризиковати свој живот због једне женске и не чини се баш као најсјајнија идеја и зато је неопходно да се пре куповине заинтересовани консултују са својим лекаром - изјавио је др Бојовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана