Смеђе очи уливају повјерење

Агенције
Смеђе очи уливају повјерење

Праг - Особе са смеђим очима уливају веће повjерење од оних са плавим, показали су резултати једног од чешких истраживања, преносе агенције.

Група научника са “Карловог универзитета” у Прагу дошла је до тог закључка тако што је спровела истраживање током кога је фотографисала 40 мушкараца и 40 жена старости око 20 година, плавих или браон очију. 

Ти снимци су приказани групи од 238 других добровољаца оба пола од којих је тражено да кажу колико им се чине поуздане фотографисане особе. 

Уочљива предност дата је особама са браон очима, а утицај је био посебно изражен код мушких “модела”. 

Потом је спроведен други експеримент који се састојао у томе да су ликовима на снимцима на рачунару ретуширане очи, тако да су особама плавих очију стављене браон и обратно. 

Нова група посматрача је замољена да изрази своје утиске. 

Нова анализа, показала је да је, иако браон очи стварају јачи утисак везан за повjерење код мушкараца, то приje свега због облика лица - шира уста и брада, “јачи” нос, нешто веће очи и густе обрве које су приближене. 

Ради се о познатој физиономији која подстиче повjерење, јер се мушкарац “јаких” црта лица сматра мужевним, па се самим тим и на њега може “ослонити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана