Секс у свемиру: Пола вијека чекања

Агенције
Секс у свемиру: Пола вијека чекања

Још много прије него што ће човјек по први пут отићи изван граница наше планете, било је говора о томе како ће изгледати сексуални односи у свемиру.

Астронаути Џен Дејвис и Марк Ли постали су 1992. први брачни пар који је планету напустио заједно. Међутим, NASA није жељела да се то деси.

Агенција је имала неписано правило да астронаути који су у браку не смију да оду у мисију заједно. Дејвис и Ли пријавили су се за пројекат 1989. али су се касније вјенчали у јануару 1991.

Након што је NASA сазнала за њихов брак, два мјесеца је одлучивала о томе шта даље, а пошто је закључено да су обоје важни за мисију (други лет шатла Ендеавоур), дозвољено им је да пођу заједно.

Њихов лет изазвао је прави мали скандал у јавности, будући да су се новинари тог времена дрзнули да питају: хоће ли бити секса у свемиру?

Одговор је био: не. Ипак, то питање крчкало се много дуже.

Наиме, пошто је секс у свемиру у то вријеме спадао у домен научне фантастике, управо је тај жанр инспирисао др Роберта С. Ричардсона да 1956. напише чланак у журналу “Сексологија: Магазин о науци о сексу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана