Секс и казна: најчудније санкције кроз историју

Index.hr
Секс и казна: најчудније санкције кроз историју

Данас је секс кажњив једино ако га практикујете у јавности или на силу, но историја биљежи јако чудне санкције за ствари које су повезане са њим.

Можемо бити срећни да смо се родили у модерно вријеме, јер би већина нас завршила на ломачи, барем ако је судити по старим обичајима.

1. Мокри снови

У Библији не постоји разлика између тијела и ума, те обоје морају бити сасвим чисти ако желите избјећи Божји гњев. У стара времена није чак било допуштено ни сањати секси снове: Кревет мушкарца који их је сањао постао би онечишћен, плахте бескорисне док се поштено не изрибају, а свака керамичка посуда коју је мушкарац дотакнуо морала би се разбити у ситне дијелове, како би се поништио ефект онечишћења над њима. Након седам дана разбијања сваке посуде коју дотакне, мушкарац је морао потражити свештеника који ће му помоћи жртвовати голубице и тражити опрост.

2. Језопотамија

У Месопотамији се прељуба мушкарца никада није кажњавала. Жена која је имала љубавника, с друге стране, била би осуђена на смрт. Набијање на дугачак колац био је крај њених мука, но прије тога је морала проћи јавно понижавање, бријање главе и ходати градом са ужетом провученим кроз нос. Изгледа да је одавно пракса санкционисати само жене за прељубу.

3. Грчка ко Грчка

Када би мушкарац у Грчкој сазнао да га је жена преварила, имао је право казнити њеног љубавника гурањем оштрих или шпицастих предмета у његов анус. Уз то, имао је право да га силује, а све с циљем да га понизи и од њега учини “жену”, те му на тај начин уништи социјални статус.

4. Дјевице су криве за све невоље

У старом Риму, Весталке су биле свештенице, дјевице и уживале су велике привилегије у односу на остале жене. Сматрало се да губитак њиховог дјевичанства значи опасност за Рим, а сваки пут када би Римско Царство изгубило рат или би га погодила некаква непогода, сматрало се да то значи да је Весталка била сексуално активна. За казну би ју живу закопали у малу, намјештену собицу, те прикрили све трагове.

5. Хришћани у репрезентативном издању

Средњевјековна хришћанска доктрина бранила је секс између мужа и жене прва три дана брака, али нису стали на томе. Секс је био забрањен недјељом, сриједом, петком и суботом, три седмице након Ускрса, три дана прије Пентекоста, два мјесеца прије Божића, и у вријеме многих других празника. Такође је био забрањен током трудноће, дојења или менструације, што је остављало отприлике четири дана у мјесецу када је било допуштено водити љубав. Чак и у тим допуштеним данима, секс се морао одвијати ноћу, без превише додиривања и неуобичајених поза, а орални и анални секс били су кажњиви са до 25 година поста и апстиненције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана