Сазнајте колико ће вам трајати веза

Nezavisne.com
Сазнајте колико ће вам трајати веза

Сваки брачни пар пролази кроз два кризна периода - први је током првих седам година брака, а други око 14. године заједничког живота, када дјеца почну да се осамостаљују.

Заљубљени сте, волите се и увелико планирате вјенчање, али вас посљедњих дана мучи питање да ли ће ваш брак опстати и да ли ћете остарити заједно? Уколико заиста желите да сазнате колико ће трајати ваша веза или брак, на ово питање можда вам могу помоћи резултати најновијих научних истраживања.

Амерички часопис посвећен браку и породици "Џорнал оф мериџ енд фемили" недавно је објавио студију чији аутори су четрнаест година пратили брачни живот 80 парова. Они су открили да сваки брачни пар пролази кроз два кризна периода.

Први критичан период траје прилично дуго, током првих седам година брака, и тада су шансе за развод изузетно високе.

Друга криза у готово сваком браку наступа негдје око четрнаесте године заједничког живота, када дјеца почну да се осамостаљују, што родитељима оставља више времена за свођење биланса њиховог брака, као и за размишљање о међусобном односу. Занимљиво је и откриће да се током првих седам година брака углавном разводе парови који се често свађају.

Са друге стране, амерички психолог Џон Готам, са Универзитета у Вашингтону, сматра да постоји математичка једначина која са прецизношћу од чак 94 одсто може предвидјети успјех неке везе или брака. До те формуле је дошао пошто је готово тридесет година снимао и анализирао брачне свађе на стотине тек вјенчаних брачних парова. Свађа је готово увијек почињала озбиљним разговором о теми која је била од великог значаја за оба партнера, било да се радило о куповини аутомобила или куће, промијени посла или избору дестинације за заједнички годишњи одмор. Међутим, разговор се, по правилу, претварао у оштар сукоб мишљења. Да би тачно одредио тренутак када једна свађа достиже тачку са које више нема повратка, Џон Готам је мјерио брзину срчаних откуцаја и помно биљежио све физиолошке показатеље расположења својих посвађаних испитаника.

"Чак и када су у јеку бурне свађе, могуће је да особе које се воле, захваљујући осјећањима које гаје једна према другој, успоставе емотивну повезаност и на тај начин избјегну замку директног сукобљавања", објашњава Готам. "Један од најбољих начина да се између њих поново успостави емотивна повезаност је смијех који опушта. Али шта ако завађени пар није у стању да брзо обнови емоционалне везе које је свађа прекинула? Тада обоје упадају у стање нервне презасићености, а њихова веза је осуђена на пропаст. Математичким језиком речено, особе које успијевају да у току једне свађе са партнером 80 одсто времена остану прилично сталожене и мирне и притом сачувају одређену дозу узајамног поштовања, имају велику шансу да заједно прославе златну свадбу. Они парови, међутим, код којих је степен узајамног поштовања нижи од 80 одсто, требало би одмах да закажу посјету брачном савјетовалишту", коментарише Џон Готам, који преко четрдесет година живи у складном браку, а више од 30 година проучава различите узроке распада све већег броја бракова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана