Савремени живот „убија” мушку плодност

Aгенције
Савремени живот „убија” мушку плодност

Убрзан темпо модерног начина живота, лоша исхрана или нездраво окружење узимају данак. Број сперматозоида опао је чак за трећину за само 17 година, што неминовно доводи до пораста неплодности, показују резултати истраживања француских стручњака.

Количина сперматозоида код Француза пала је за трећину током периода од само 17 година, односно од 1989. до 2005, тврде аутори истраживања спроведеног на 26.600 мушкараца.

Бројна друга истраживања показала су да то није специфичност само ове националности, већ да је ријеч о томе да репродуктивно здравље мушкараца опада на глобалном нивоу. Научници истичу да је ријеч о озбиљном здравственом проблему који погађа припаднике свих нација.

Посљедње објављено истраживање показало је да је број сперматозоида по милилитру падао 1,9 одсто годишње, односно укупно за трећину у години.

Премда је просјечна количина још у плодним оквирима, стручњаци су, ипак, занинтригирани узроком тако великог пада концентрације сперматозоида. Један члан стручног тима који је спровео студију, Жуел Ле Мол каже како вјерује да је ово прва студија која је се дотакла проблема смањења концентрације спематозоида. Докторка је такође је нагласила да је по свему судећи кривац модеран начин живота или хемијски утицаји из околине.

Постоји много расправа у посљедњих двадесетак година о томе смањује ли се квалитет сјемене течности, при чему најновије истраживање даје посебну тежину бројним европским студијама које сугеришу да један од пет младих мушкараца има недовољну концентрацију сјемена за плодност.

Професор Ричард Шарпе са Универзитета у Единбургу истакао је да нешто у модерном животу, прехрани или окружењу очигледно смета здрављу и плодности мушкараца.

Премда научници још „лутају” кад је ријеч о узроку, вјероватно је ријеч о комбинацији свега наведеног. Најновија француска студија анализира податке добијене из 126 центара за вјештачку оплодњу који се просијлеђују француској националној бази.

Истраживачи су испитивали узорке сперме мушкараца од 18 до 70 година, чије су се партнерке лијечиле од неплодности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана