Редовно вођење љубави елиминише стрес

ГС
Foto: Илустрација

Свако има своје технике за рјешавање или смиривање стреса, али стручњак за односе вјерује да једна ствар може највише помоћи, а то је секс. У ствари, секс три пута недјељно са партнером могао би бити најбоља доступна техника за уклањање стреса, пише Дејли мејл.

Савјетница Трејси Сејнсбери каже да би људи требало да имају много више секса умјесто да уопште не воде љубав када су под стресом. Она указује на ‘дневну дозу’ хормона среће која се препоручује за добробит људи, укључујући серотонин, допамин и ‘хормон мажења’ окситоцин.

Секс их може испоручити кроз интимност и контакт кожа на кожу, као и сам чин. Сејнсбери је савјетовала људе да користе секс за „ублажавање стреса“, за парове који се боре да затрудне или иду на вјештачку оплодњу. Али рекла је да је то добар савјет за све који се баве стресом у свом животу, и да би могао да функционише боље од неких других техника за ублажавање стреса.

- Постоји мала инфографика која се зове доза по дану која говори о повећању вашег допамина, окситоцина, серотонина и позитивног ендорфина јер су они ваши хормони среће, али су и хормони ваше издржљивости и отпорности када се осјећају под стресом. Све их можете стимулисати сексом, а људима би то једноставно требало да буде дио њихове рутине. То не мора да буде лијепо, романтично вођење љубави, само будите разиграни и забавни - открила је савјетница.

Просјечан пар има секс само једном недјељно, показују резултати студије. Секс може бити посљедњи на листи послије посла, дружења, кувања, кућних послова и свих других животних обавеза. Али секс би требао да буде приоритет, сматра Саинсбури.

- Користите однос да ублажите стрес, повећате позитивне ендорфине. Будите голи заједно, за контакт кожа на кожу, било да сте у кревету или гледате ТВ - рекла је она, преноси Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана