Психолошки трикови уз које ћете остварити све што пожелите у 2015.

Агенције
Психолошки трикови уз које ћете остварити све што пожелите у 2015.

Планирате да једете мање шећера, пијете мање алкохола и више времена проведете у теретани?

Научници и психолози су открили начине помоћу којих ћемо свих 365 дана успијети да се придржавамо одлука које смо донијели 1. јануара. Прочитајте који су то трикови који ће нам помоћи у томе.

Заборавите на план Б

Серија студија је пронашла да људи који увијек превише размишљају и имају план Б имају мање шансе да ће испунити свој циљ. У теорији сама идеја резервног плана нас већ припрема на то да је губитак прихватљив, па нам често план Б отежава да се у потпуности фокусирамо на оно што желимо у старту да постигнемо.

Преспавајте

Недостатак сна утиче на самоконтролу. Резултати недавне студије показали су да су људи који су спавали пар сати дуже успјели да испуне своје новогодишње одлуке у поређењу са 44 одсто њих који су слабо спавали.

"Добар и здрав сан је кључ самоконтроле и воље", наводи професор Ричар Вајсмен.

Немојте реченицу започињати са ’Не’

Ако своје новогодишње одлуке гледате с позитивније стране учинићете да оне буду много доступније.

Када мозгу кажете ’немој мислити о слоновима’, наравно да ћете морати да удовољите радозналости и мислите о њима. Мозгу морате давати позитивније команде попут ’Иди у теретану’, ’Храни се здравије’, ’Изгуби килограме’.

Начин на који своју одлуку дефинишете у глави кључан је у њеном испуњењу.

Више мањих циљева на путу ка већем

Немојте себи задати један циљ, него више мањих и остварљивих који ће вас одвести до тог највећег.

Желите да прочитате 24 књиге ове године? Обавежите се да ћете прочитати двије књиге мјесечно. На тај начин лакше ћете успијети да испуните циљеве и држите их се.

И јаре, и паре

Судећи према професорки Кетрин Милкман ова стратегија нам помаже да рјешимо два проблема – смањимо количину времена које проводимо на небитним стварима (гледање ријалити шоуа на телевизији) док уједно повећавамо количину времена на активности коју желимо да повећамо (одлазак у теретану).

Ако успијете ово да изведете нећете касније осјећати кривицу ако будете гледали тај ријалити шоу јер ће вам вријеме пролетети док сте у теретани.

Повећајте улоге

Студије о губљењу килограма су показале да су најефикасније дијете оне у којима учесници улажу новац у опкладу у којој га губе ако не изгубе килограме.

Наиме, научници су установили да је новац врло битан мотиватор који вам помаже у испуњењу циљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана