Психололог са Харварда објаснила како препознати лажова

Агенције
Психололог са Харварда објаснила како препознати лажова

Једно од широко распрострањених мишљења јесте да неко лаже ако је нервозан и врпољи се или избјегава контакт очима. Међутим, професорка са Хаварда Ејми Кади каже да не треба тражити само један јасан невербални знак да бисмо открили лажова.

У својој новој књизи "Presence", Ејми Кади наводи да доказе за обману и лагање треба тражити у низу разлика кроз различите начине комуникације, укључујући изразе лица, држање и говор.


"Лагање је тежак посао", каже Ејми Кади.

"Лагањем се говори једна прича, а потискује друга. И то није довољно - многи осjећају кривицу док лажу, што додатно отежава посао и чини лагање компликованим. Наш ум једноставно не може све то да изведе, а да се макар мало не ода", додаје.

Најбољи начин да се примjете знаčи који одају лажова јесте тражење разлика између онога што људи говоре и што раде. Ријеч је о конфликтним емоцијама - на примјер срећна интонација у комбинацији с узнемиреним изразом лица.

Нажалост, људи су генерално прилично лоши у откривању лажи.

Проблем је што се већина фокусира на садржај онога што људи говоре, а недовољно на поступке и усклађеност та два аспекта.

Кади наводи да је једна студија на Харварду открила да људи с поремјећајем говора боље откривају лажове од оних без поремећаја, вјероватно зато што их ријечи не ометају.

"Када свијесно тражимо знакове обмане, обраћамо превише пажње на ријечи, а не на невербално понашање. Истина се јасније открива кроз понашање него кроз ријечи", закључује психолошкиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана