Права истина о мушком поносу

Huffington Post
Права истина о мушком поносу

Ново истраживање показало је да мушка нервоза поводом величине полоног органа није у директној корелацији са његовом правом величином. Заправо, многи обдарени мушкарци се сраме својих полних органа, док доста њих са малим пенисом нема никаквих проблема са величином, тврди студија објављена у „Журналу сексуалне медицине".

Ово откриће није изненадило истраживаче, изјавио је вођа студије Дејвид Вејл, психијатар са Кингс Крос универзитета у Лондону.

„У питању је емотиван осећај", изјавио је Вејлс. Као и друге форме незадовољства тијелом, нервоза због величине пениса ријетко је повезана са реалношћу.

Мушкарци знатно више брину око величине свог пениса него жене, тврди Вејл.

Недавно спроведена студија открила је да жене воле велике пенисе, али до одређене границе, а њихова очекивања била су повезана и са висином мушкарца.

Студија објављена 2012. године у „Журналу сексуалне медицине" открила је слична очекивања жена.

У тој студији, жене које су често имале вагиналне оргазме биле су више заинтересоване за величину мушког полног органа у поређењу са женама којима вагинални оргазми нису били приоритет.

Без обзира на ова открића, мушкарци и даље стријепе због величине свог полног органа и то се налази у самом врху листе њихових брига када је физички изглед у питању, судећи по студији из 2008. године објављеној у „Журналу здравствене психологије".

Вејли његове колеге жељели су да покушају да квантификују ту нервозу – у питању је велики корак напред који може омогућити боље вредновање психолошких третмана који су дизајнирани да појачају самопоуздање мушкараца.

Како би то постигли, научници су регрутовали 173 мушкараца који су морали да попуне упитник који је садржао питања у вези са њиховим виђењем свог тијела, еректилном дисфункцијом и бригама о њиховим пенисима.

Стид

Поређењем одговора из упитника, Вејл и његове колеге били су у стању да своју скалу смање на 10 питања која ће сасвим сигурно открити мушке скривене страхове у вези са њиховим полним органом.

Питања, мјере страх мушкарца од усамљености и одбијања због величине његовог пениса, ужас од могућег исмијевања и нервозу услијед ситуација када мора да буде наг пред женом, али и другим мушкарцима.

Најизненађујући одговор био је слагање мушкараца са овом изјавом: „Други ће бити у прилици да виде величину, или облик, мог пениса чак и када носим панталоне".

У питању је изузетна самосвијест, закључио је Вејл.

Међу тестираним мушкарцима, 30 одсто њих било је незадовољно својим гениталијама. Око 35 одсто било је задовољно величином пениса, док је остатак испитаних мушкараца био на граници између ове двије тврдње.

Старији мушкарци и они који су били геј исказивали су већу нервозу у вези са њиховим полним органом, изјавили су истраживачи.

Геј особе типично имају више проблема у вези са својом перцепцијом изгледа него стрејт мушкарци и имају више прилика да упоређују своје тијело са тијелом других мушкараца, навео је Вејл.

„Велики број мушкараца био је задиркиван у младости или од стране бивше партнерке", изјавио је Вејл.

Истраживачи наглашавају да величина пениса није толико битна колико страхови који се налазе у главама мушкараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана