Поштар потрошио уштеђевину да би изградио реплику Таџ Махала у част покојне супруге

Aгенције
Поштар потрошио уштеђевину да би изградио реплику Таџ Махала у част покојне супруге

Индијац Фајзул Хасан Хајдари (77), бивши сеоски поштар, у свом дворишту гради минијатурни Таџ Махал - димензија 15,5 х 15,5 метара, у спомен покојној супрузи Таџамул Бегум.

У пројекат је уложио све што је имао - животну уштеђевину, наслеђену земљу, па чак и новац из свог пензионог фонда, и нада се да ће за живота успијети да га заврши.

Као и прави Таџ Махал, који је 1631. импертор Могула Шах Џехан изградио као маузолеј за своју вољену трећу супругу Мумтаз Махал, и његова миијатурна копија је споменик љубави и породична гробница у једном, јер Таџамул Бегум у њој већ почива, а супруг планира да јој се придружи када му куцне самртни час.  

Нада се једино да ће поживјети довољно да свој пројекат приведе крају, јер му понестаје новца којим би плаћао раднике, а снага му више не допушта да по љетњој жеги ради више од 8 сати на својој грађевини, као што је то чинио у почетку.  

Дирнути његовим подухватом, многи му нуде финансијску помоћ, али он за сада одбија да је прихвати, ријешен да споменик вољеној супруги изгради само сопственим снагама.  

На идеју је дошао када му је на самрти, у децембру 2011, супруга са којом је у браку поживио преко 70 година у најљепшој слози, без иједне крупније свађе осим уобичајених зађевица, тужно казала да ће кад умру бити заборављени од свих, јер нису имали дјеце и нико неће продужити њихово име.  

Он јој је на то узвратио да не брине, јер ће јој подићи такав споменик да ће их цио свијет памтити.  

И заиста, минијатурни Таџ Махал од камена пјешчара, црвеног камена, цигле, цемента и бетона, већ је почео да привлачи прве туристе и посјетиоце у њиихово село у близини Агре, а његов подухват се прочуо широм Индије и свијета.  

Сељани који су га у почетку критиковали што новац не поклони неком младом брачном пару који тек започиње живот, сада су поносни што у свом селу имају такву атракцију.  

Кадари се нада да ће основну конструкцију мини - Таџ Махала, која је углавном већ завршена, успјети да допуни и пратећим украсима и детаљима какве има оригинал, као што су фонтана испред маузолеја, прилаз оивичен дрворедом и орнаменти од цигала.  

Тако ће овај споменик  вјечне љубави заиста постати и прави украс свог села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана