Порно глумци ће убудуће морати да носе заштитне наочаре?

Агенције
Порно глумци ће убудуће морати да носе заштитне наочаре?

Порно звијезде ће можда ускоро морати да носе заштитне наочаре током снимања секси сцена.

 

Нова правила која је предложило Одјељење за заштиту на раду и здравствене стандарде Министарства за рад у Калифорнији, подразумијевају да поједине звијезде носе заштиту за очи током снимања одређених сцена.

Правила која још нису усвојена, уводе строге стандарде хигијене и стављају ван закона многе праксе у порнографији.

Продуцентске куће, глумци, па чак и неки здравствени радници, сматрају да су таква правила непотребна.

„Ови прописи намијењени су болницама, а не сету филмова за одрасле", каже Дајен Дјук, извршни директор Коалиције за слободан говор, трговинске асоцијације у индустрији забаве за одрасле.

Она каже да ће такви прописи стигматизовати глумце и довести под знак питања комплетну индустрију.

Иначе, у Калифорнији се деценијама снимало највише порно филмова у Америци. Међутим, од недавно критичари покушавају да угасе ту индустрију, па је у Лос Анђелесу усвојен закон о обавезном ношењу кондома на сету. Због тога је продукција опала за више од 90 процената.

Калифорнија и Њу Хемпшир су једине двије земље у САД у којима је експлицитно дозвољено снимање филмова за одрасле, иако ни у другим земљама то није незаконито. Због закона о кондому, продуценти порно филмова почели су да бирају локације изван Лос Анђелеса, а компаније страхују да ће нови пропис о наочарима, уколико буде усвојен, задати коначни ударац индустрији.

Предложено правило је дјело једног човјека: Мајкла Вајнштајна, предсједника Фондације за борбу против сиде. Већ годинама он критикује порно индустрију због неодговорног односа према глумцима, а прије пет година затражио је од државних агенција строже хигијенске стандарде на сетовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана