Пет ријечи које јачају сваку везу

Б92
Пет ријечи које јачају сваку везу

Научите пет ријечи које доприносе повјерењу, повезаности и интимности у вези и браку. Ријечи које изговарамо сваки дан могу имати снажан учинак и посљедице. Знате ли како да комуницирате с партнером тако да подстичете повјерење, повезаност и интимност? Провјерите које ријечи треба да буду дио ваше свакодневице!

1. Молим! У дугој вези лако је заборавити да кажете “хвала”. Када користите ову ријеч партнеру дајете до знања да је у питању молба, а не захтјев или покушај контролисања. Током година, партнери почну да претпостављају да могу другој страни рећи и “наредити” било шта, без кориштења ријечи “молим те”. Ипак, пристојност и поштовање су важни чак и и ако више не памтите заједнички стаж.

2. Хвала! Ова ријеч показује да цијените партнера и да га уважавате. Оно што стоји иза ријечи “хвала”, позитивно трансформише вашу везу и чини је снажном. Сви желимо да нас цијене и често се ријеч “хвала” не изговара довољно.

3. Опрости! Треба да будете спремни да преузмете одговорност за своја дјела и ријечи ако сте њима повијредили партнера. Свјесно или несвјесно гријешимо, и то често. Када се потрудите да признате грешку и њен учинак и покажете да вам је заиста стало, процес изљечења односа је бржи и доводи до веће повезаности.

4. Волим! Реците партнеру што волите на њему, често. Никоме не смета чути што се другима свиђа на нама. Тиме фокус задржавате на добрим стварима у вези и скрећете пажњу с малих ситница које вас можда живцирају. И партнер ће се осјећати позитивно - дакле, сви сте на добитку.

5. Како? Уз ово питање партнера подстичете да подијели своја осјећања и мисли, без страха од осуђивања. Када некога питате “Како си дошао до тог закључка?” “дајете му прилику да објасни свој став, а да се не осјећа нападнуто и покушава да се одбрани. Ријеч “зашто” подстиче другу особу на дефензивно понашање док ријеч “како” подстиче отворену комуникацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана