Пет чињеница које нисте знали о мушкарцима

Б92
Пет чињеница које нисте знали о мушкарцима

Уврежена мишљења о мушком понашању према партнеру пала су у воду када су, након четворогодишњег истраживања, Брајан Aлександер и психолог Лари Ј. Јоуг своја запажања уобличили у књигу и оно најинтересантније подијелили са магазином Гламоур.

1. Мушкарци тешко подносе раскиде

Иако су нас амерички филмови научили да ово није тачно, хормон вазопресин утиче на то да се након раскида мушкарац затвори у себе и пати.

Он чак не прихвата ни друштво мушких пријатеља, за разлику од жена које брже преболе раскид навикнуте да у старту имају другарице које ће их током тешког периода бодрити.

Резултати неких студија чак наводе да се разведени мушкарци чешће разбољевају од ожењених, док су жене те које се након развода више брину о себи.

2. Мушкарци се везују за жену након секса

Малоприје поменути хормон вазопресин и окситоцин криви су за ово!

Мушкарци често причају о сексу без емоција, али некако увијек запамте мирис вашег тијела, боју очију и, вјеровали или не, изглед спаваће собе.

Код животиља ово представља љубоморно означавање територије, јер сте ви само његови и ничији више.

3. Мозак вас увјерава да је он ваше дијете

Када жена постане мајка, њен мозак почиње да лучи окситоцин, који је заслужан за мајчинске осјећаје и жељу за бригом о дјетету.

Идентична реакција у вашем мозгу се дешава и након секса, због чега жена увијек осјећа потребу да се брине о свом мушкарцу.

4. Величина је важна

Здравствени радници сматрају да пенис не служи само за осигурање потомака, већ је његова величина јако важна због женског задовољства.

Студије показују да је величина битна, јер стимулација такође утиче на опуштање окситоцина у мозгу, што доводи до закључка да већи пенис може само помоћи у јачању везе између парова.

5. Љубав ствара зависност, не секс

Како вријеме одмиче страст у вези временом блиједи, зато што се у мозгу састав одушевљења одређеном особом мијења, као и код зависника о хероину.

Ово се дешава зато што се рецептор за допамин у мозгу временом навикава на тај осјећај и умјесто еуфорије, односно страсти, ви осјећате потребу за том особом као зависник од дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана