Пенцилин крив за сексуалну револуцију?

Huffington Post
Пенцилин крив за сексуалну револуцију?

„Секси" за већину сигурно није главна асоцијација када помисле на пеницилин. Међутим, судећи по економисти Ендјуу Френсису, можда би требало да буде. Он тврди да је пеницлин лансирао такозвану „сексуалну револуцију"

Конвенционална мудрост нам говори да је рађање пилуле за контролу рађања, која своју масовну употребу доживjела током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и тако дозволила женама да имају секс без бриге о непланираној трудноћи, била разлог за знатно опуштенији и отворенији однос према сексу.

Међутим, Френсис тврди да је пеницилин, који је знатно смањио број обољелих од сифилиса током педесетих година прошлог вијека, заправо започео сексуалну револуцију, скоро деценију прије пилуле за контролу рађања.

Када је страх од сифилиса, који је називан AIDS-ом 30-их и 40-их година прошлог вијека, нестао, млади људи прихватили су мање традиционалне ставове зато што је цијена отворености према сексу била знатно умањена.

Френсис, економиста са Унивезитета Ејмери, анализирао је податке добијене од 30-их до 70-година који су се тицали свих опасности „ризичног секса": број нежељених трудноћа, трудноћа код тинејџера и гонореје.

Подаци су показали да су се сва тра параметра зантно смањена у касним 50-им годинама – у истом тренутку када је пао и број особа обољелих од сифилиса (број случајева опао је за 95 одсто између 1947. и 1957. године).

„Тај период углавном везујемо за прилично конзервативне ставове људи према сексу. То се можда може примјенити на старије генерације али не и на оне млађе. Важно је признати да је смањење страха од сифилиса утицало на сексуално понашање људи", изјавио је Френсис.

Иако само један фактор не може бити у потпуности заслужан за почетак ере необавезног секса, пеницилин има јако важну улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана