Ово морате да знате ако сте у online потрази за партнером

Агенције
Ово морате да знате ако сте у online потрази за партнером

Живимо у свету у коме смо постали веома отуђени једни од других. Забављање и упознавање нових људи постало је веома стресно за све, па се људи довијају не би ли упознали некога у неутралној и мање стресној средини.

Ту на сцену ступају бројне апликације за упознавање као и друштвене мреже. Чувено “свајповање” учинило нас је само још отуђенијима. Истраживање које је спроведено на Универзитету у Охају открило је да су они који су били усамљенији и нервознији у упознавању нових људи били више зависни од њихових телефона и да су постали компулсивни “свајписти” који могу сате и сате да проведу на некој од апликација.

Не само да су ове активности утицале на то да се повећају анксиозност и усамљеност које су они већ осjећали, већ је почело полако али сигурно да утиче и на друге сфере њихових живота.

“Не само да су почели много да користе телефоне него смо имали и учеснике који нису одлазили у школу или на посао, или су имали проблема у школи и на послу јер су непрестано проверавали апликације. Стално виђам људе који непрестано користе телефоне, чак и када су на вечери са пријатељима или су на некој представи”, рекла је Аутор студије и студент на докторским студијама комуникације Кејтлин Кодуто.

Mноги испитаници признали су да су се апликацијама окренули због осjећаја усамљености и анксиозности. Умjесто да изађу у неки клуб, бар или оду на журку како ли упознали некога, они дозвољавају да их савлада осjећај стида, страх од одбијања и амбивалентност.

Online можете да видите некога, па чак и да “кликнете” са њим иако нисте ниједну једину ријеч проговорили. Можете да се дописујете из удобности свог кревета без обзира што та особа не може да види ваше нервозно лице или колико вам времена треба да смислите одговор.

Оно што креатори апликација савјетују својим корисницима јесте да пусте ствари да се одвијају полако. Када имате “поклапање” са пар људи, требало би да зауставите употребу апликације и посветите се њима. Превише контаката може да буде лоше.

Али, оно што је сигурно јесте да вас крстарење кроз ове апликације неће ријешити осјећаја анксиозности и усамљености већ ће је само појачати, пише Дејли мејл. Може да утиче на ваше спавање, посао, концентрацију и друштвени живот.

Аутори истраживања поручују да ограничите употребу ових апликација ако их користите и да не дозволите да вам од живота направе још већи хаос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана