Откривена нова сексуална оријентација, ево што привлачи симбиосексуалце

ГС
Откривена нова сексуална оријентација, ево што привлачи симбиосексуалце

Љубавни троуглови одавно су познати свету, али научници сада вјерују да би могли да буду потпуно нови облик сексуалне оријентације и привлачности, преноси "Дејли мејл".

Нова студија истраживача са Универзитета у Сијетлу, спомиње "симбиосексуалне појединце", које привлачи енергија између већ формираних парова. Студија је објављена у часопису "Archives of Sexual Behavior".

Сели Џонстон, помоћна професорка антропологије и социологије која је спровела истраживање, први пут се сусрела са овим феноменом, док је истраживала третман "једнорога" унутар полиаморних заједница.

Израз "једнорог" користи се за описивање бисексуалне жене која је вољна да уђе у везу са хетеросексуалним паром. Џонстон је открила да су често лоше третиране, објективизоване и изопштене, али примијетила је и занимљив елемент њихових односа.

"Као дио полиаморне заједнице, чула сам да људи отворено говоре о томе да осјећају привлачност према етаблираним паровима и хтјела сам да сазнам више", рекла је за "PsyPost", како преноси британски таблоид.

Користила је податке из "The Pleasure" студије, која је анкетирала 373 учесника о аспектима њиховог сексуалног и родног идентитета. Њих 145 изјавило је да су осјетили привлачност према паровима и њиховој заједничкој вези.

Величина узорка студије била је мала и није репрезентативна, јер је усмјерена према дипломираним студентима, али Џонстон тврди да је у интервјуима са 34 учесника пронашла досљедне доказе о претходно непознатој сексуалности.

"Постоји популација људи која доживљава симбиосексуалну привлачност према енергији, вишедимензионалности и моћи коју људи дијеле у везама", преноси њене ријечи "Дејли мејл".

Разлика је у томе што су интервјуисани учесници изјавили да их привлачи енергија и динамика између пара, умјесто самих појединаца. Једна од њих, Хајден, рекла је да је привлаче парови због њихове кохезивности.

"Храниш се њиховом енергијом, њиховом привлачношћу једно према другоме. Постоји међуигра између пара", објаснила је Хајден, како преноси британски таблоид.

Други учесник, Сејџ, рекао је да жели да буде дио везе, вјерујући да би му то била идеална динамика. Већина их је навела да су екстровертни, те да желе пуно интимности уз мање шансе да ће доживјети љубомору.

Неки учесници су изјавили да их више привлаче "квир" и нехетеросексуални парови. Џонстон каже да су потребна додатна истраживања како би се проверила преваленција ове сексуалне оријентације у широј јавности, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана