Откријте свој стил: Да ли сте у сексу “прикључак”, “контролор” или “ратник”?

Агенције
Откријте свој стил: Да ли сте у сексу “прикључак”, “контролор” или “ратник”?

Постоји пет различитих сексуалних стилова: “енергичари”, “стабилизатори”, “прикључци”, “контролори” и “ратници”, а складу с карактеристикама могуће је повећати задовољство, преносе агенције.

- Одржавање страсти у дугогодишњим везама и браковима није лак задатак, али није и неостварив - тврди љубавна савјетница и ауторица књиге “Супер-секс за цијели живот”, Трејси Кокс. Према њој, за здрав сексуални живот пара кључно је идентификовати властити сексуални стил према својој личности, као и оно што он представља у нашем животу.

1. Енергичари

Овај тип људи, ако су добро расположени, труди се заводити свог партнера детаљима, вољом и трудом у сексу као и повјерењем према партнеру. Aли, њихова је мана што воле у свему бити доминантни, па тако и у сексу. Због такмичарског духа често имају нереална очекивања, па тако и на појаву првих проблема у сексуалном животу, посвећују им превише пажње. Тиме се додатно оптерећују и чине проблем већим него што он јесте.
Енергичари воле испробавати сексуалне играчке, гледати порниће и причати “прљаво” у кревету. Не воле туђа правила, и након секса се више питају какав је био њихо наступ, а не да ли је секс као секс био добар.
Побољшајте секс: Иако се енергичарима чини како су “мајстори” секса, управо њихово увођење новитета и захтјеви за експериментисањем могу прећи у рутину. Тако је понекад добро вратити се основама, у спаваћу собу и најједноставнију и најугоднију позу те напросто уживати у партнеру. На тај начин ће постићи већи степен интимности, који у сексу представља највеће задовољство.

2. Стабилизатори

Они су опрезни, кооперативни, добри и великодушни, а представљају праву утјеху некоме ко је у претходним везама био јако повријеђен.Лоша је страна што секс с њима често пада у рутину због предвидљивости, па чак и ако она означава већи ужитак у давању, него примању. Такође, неугодно им је разговарати о сексуалним проблемима, као и гласно изражавати ужитак.
Побољшајте секс: Будући да нису отворени у разговорима о сексу, често “закопавају” своју фрустрацију и жеље. Умјесто искључивог удовољавања партнеру, охрабрите се и затражите партнера да учини нешто што ви желите, а партнер ће то цијенити јер ће то видјети као знак опуштања.

3. Прикључци

За њих, циљ секса је изражавање осјећаја, а мање физички чин. Воле велике љубавне гесте и мажење, а секс на брзака, игрице попут мијењања улога или остваривање фантазија их не занимају. Добра страна је што су “прикључци” љубавници који лако опраштају, све док осјећају да их партнер воли. Лоша страна је што не истражују властита сексуална задовољства, а секс могу доживјети као “прљав” ако није онакав каквим су га замислили.
Побољшајте секс: Будући да везе нису увијек савршене, “прикључци” требају смањити своја очекивања те се отворити за могућност спонтаног секса. Помицање граница у сексу, помијешаних са романтичним тренуцима, биће право освјежење и ново искуство за “прикључке”. Еротска литература, филмови, обнажене фотографије, све ће помоћи у поступном опуштању.

4. Ратници

Од свих типова, овај је највише забринут око секса. За њих секс представља оптерећење премда у њему уживају. Осјећају велики притисак да морају задовољити партнера, јер често мисле како су други вјештији него они. Због страха од неуспјеха и разочарења партнера могу и избјегавати секс те прибјегавати мастурбацији. Њихов је либидо нешто слабији од других људи, а на томе морају порадити како би имали задовољавајући сексуални аспект односа.
Побољшајте секс: Ратници требају размислити о негативним сексуалним искуствима из прошлости, и о њима отворено разговарати с партнером. Допустите да вам помогне, представљајући своје либералније назоре, а истовремено у окриљу љубави и сигурности усмјери вас на истраживања сексуалних ужитака. За ратнике који су самци, Трејси Кокс савјетује разговор с пријатељем од повјерења или психологом, као и прекид с авантурама на једну ноћ због којих им страдава сексуално самопоуздање. Након што се ријеше својих сметњи, и ратници ће имати задовољавајући сексуални живот.

5. Контролори

Они воле рутину, како у спаваћој соби, тако и ван ње. Не воли промјене, већ предвидљивост и познавање ситуације. Сексуална изненађења за њих нису пожељна, па ће се на партнерове приједлоге осјећати повријеђено, увријеђено или недостатно. Често могу доживјети оргазам у искључиво једној пози или одређеним условима. Добра страна је што су контролори најчешће задовољни својим сексуалним животом, а лоша је страна што ће такав секс дугорочно задовољавати само партнера сличног размишљања.
Побољшајте секс: Одређена предвидљивост је у реду, али контролори требају покушати помакнути границе своје удобности и навике. Могли би израдити попис ствари које би вољели испробати, а на тај ће се начин приближити сексу на логичан начин. Поступним увођењем нових корака, испробавањем поза и контролори се опуштају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана