Опсједнутост њиме након раскида није љубав, ево шта је

Б92
Опсједнутост њиме након раскида није љубав, ево шта је

Постоји разлог због којег не можете пребољети бившег и то није због тога што га волите толико много. Свако од нас некада прође кроз раскид и знамо да је то болно искуство. Али постоји нешто што вас може натерати да се запитате: "Јесам ли ја нормална?".

Данас, постоје неке предности које нам допуштају да увијек знамо гдје је и шта ради наш партнер, као што су социјалне мреже. Ту можемо лако да упаднемо у замку шпијунирања бившег партнера.

Онда се запитате да ли сте нормални. Али не брините, јесте. То се зове лимеренција – заљубљеност. Лимеренција је нови термин који психолози користе у Америци како би њиме објаснили заљубљеност - она у којој вам лептирићи лете по стомаку, не осјећате глад и цио дан се смијете.

Лимеренција захвата велики број становништва, а око пет одсто људи су искусили ову лудницу послије раскида, па уколико сте раскинули и осјећате се лоше, боли вас срце, опсесивно уходите партнера на друштвеним мрежама, окривите овај феномен за то, поручују психолози.

Лимеренција након извјесног времена обично сазрева у зрелу љубав, која је мање узбудљива од заљубљености, али је зато здравија.

Тако да, уколико сте раскинули с партнером у ког сте лудо заљубљене и хватате себе како све вријеме висите по мрежама и уходите га на њима, па онда опсесивно гледате у телефон и чекате његову поруку - то није опсесија, то је лимеренција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана