Онлајн љубав уживо често разочарење

Nezavisne.com
Онлајн љубав уживо често разочарење

У машти када је љубав у питању увијек је све тако романтично, па на примјер мушкарац на изложби стоји пред сликом, прилази му згодна жена и у једном тренутку више се не гледа рад сликара. Једно другом почињу да се смјешкају, одлазе на кафу и шта онда? Уживо и мимо снова не мора да буде све тако идеално.

Често се испостави да је она удата или већ има момка и с њим само жели да разговара о естетским дубинама концепта изложбе. Или да он изложбу користи само да би нешто "уловио". Данас је и више замки око упознавања јер је све важнији комуникациони канал интернет.

Све популарнији начин проналаска партнера како међу млађом популацијом, тако и међу старијима је управо онлајн упознавање, а нека истраживања показују да се на овај начин упознао сваки трећи пар у земљама западног свијета.

Иако људи све чешће циљано користе интернет, форуме и друштвене мреже како би пронашли љубавног партнера, постоје бројне замке и правила таквог упознавања.

Мане су што заправо не знате с ким сте у контакту, виртуелни профил може да буде само имиџ и маска за потпуно другачију особу уживо. Можете изгубити много времена градећи однос и наду у нешто што не постоји. Јер стварни, физички сусрет је незамјенљив.

Мјесец дописивања

 Како бисмо што боље увидјели шта је то што можете доживјети приликом овог начина комуникације и упознавања партнера, али и сусрета с тим особама направили смо једномјесечно истраживање које је подразумијевало активно дописивање, али и повремено лично упознавање.

Сајтова намијењених упознавању партнера супротног пола има много, а све што је потребно да урадите да бисте се улоговали на неки од њих јесте да напишете име, мејл, датум рођења и уколико желите оставите фотографију, а, наравно, све податке је могуће лажирати, што говори о потребама за опрезом.

Ауторка овог текста, у сврху истраживања за чланак, провела је мјесец испитујући профиле момака на мрежама за упознавање, као и кроз личне контакте с њима.

Наиме, у року од једног часа на мој профил јавило се тридесетак мушкараца, од којих је већина одмах питала да се и лично упознамо, а рекла сам им да сам новинарка. Већина их такође користи лажна имена, а број година које стављају у 80 одсто случајева није ни близу стварног.

Људи разних занимања одлучују се управо за упознавање преко интернета јер често немају времена, а ни воље да излазе у кафиће и клубове.

Сада већ из личног искуства могу да препричам дописивање са момком који се на једној од ових мрежа за упознавање представља као Игор, а са којим је кренула опуштена конверзација. Питања су се углавном односила на животне позиве, породицу, изласке... А, када смо дошли на тему бивших љубави, откривамо да његова бивша дјевојка и ја радимо у истој фирми. Конверзација је настављена и наредних неколико дана, али је на крају ипак прекинута, те није дошло до сусрета уживо.

Преглед живота за 20 минута

 Занимљиво је било и онлајн упознавање са момком из Приједора који је брзо предложио да дође у Бањалуку да се уживо упознамо. На том састанку у року од 20 минута знала сам готово све о његовом животу, и с ким га је преварила бивша дјевојка и како је он сада управо са тим дечком супер другар. Касније је рекао да је због треме причао пребрзо и много, а ја више нисам могла да ухватим нит у разговору.

На вечеру послије много сати онлајн чаврљања у један од бањалучких ресторана одвео ме момак у раним тридесетим, иначе доктор.

Двочасовни разговор протекао је углавном пријатно: о послу, путовањима, без спомињања бивших љубави, разочарења и осјећања. На крају када је разговор попримио потпуно искрену ноту млади доктор је признао да се плаши везивања, да му је онлајн упознавање већ постало навика и да са женама тренутно излази само да би их "одвукао у кревет". Наравно, више се никад нисмо чули, а ни видјели.

Даљи процес истраживања углавном се заснивао на писменом контакту. У року од мјесец јавило се више од 200 мушкараца, а многи су пребрзо прелазили на интимна питања.

Истини за вољу било је и оних, мада у мањој мјери, који су непоправљиви романтичари и све су спремни да ураде за жену која им се свиди, али су и много пута доживљавали разочарења.

А мит да је онлајн упознавање механизам којим се не служе лијепи и згодни људи срушили су управо профили момака који у граду важе за "фаце". Наравно да нико не може очекивати да ће пронаћи сродну душу чим крене у упознавање. Али, с обзиром на то да данас скоро сви користе интернет, није немогуће пронаћи особу у коју ћете се заљубити, само што је доза опреза у сваком случају обавезна као и упознавање уживо које ће потврдити да ли вам та особа одговара или не.

Позитивне и негативне стране

 Марјан Тошић, психолог, појашњава да овакав вид упознавања сродне особе може имати и позитивне и негативне стране.

"Предности онлајн тражења партнера су висок ниво физичке безбедности у фази основног упознавања, контакт са више особа истовремено, добра контрола тока и брзина комуникације, као и размене порука. Сем тога, ту је и лак прекид контакта, без непријатности које често доносе прави растанци", нагласио је овај психолог из Београда.

Напомиње да на овај начин можете дефинисати социјални профил особе коју тражите за партнера, чиме ваша потрага добија на прецизности и ефикасности. "Доступан вам је већи број потенцијалних партнера са којима можете да чаврљате необавезно док вас озбиљније не заинтересују", истакао је Тошић.

Он наводи да стварни контакт производи узбуђење које виртуелни није у стању.

"Реални сусрет са другима, као људска потреба, уграђен је у саме темеље нашег бића и не може бити превазиђен. То је као када бисмо очекивали да порно-часописи замене право сексуално искуство. Људска комуникација помоћу симбола, а писани језик је потпуно симболичка комуникација, има своју улогу, али и границе. Пропуштање да се ово увиди може произвести велике фрустрације. Тај стварни, физички сусрет може бити само потврда виртуелног утиска, али долази и до већих или мањих разочарења", казао је Тошић.

Ипак, истраживање спроведено на Универзитету у Чикагу на 20.000 људи вјенчаних у периоду од 2005. до 2012. године показало је да парови који су се упознали преко нета и склопили брак имају 25 одсто мању вјероватноћу за развод.

"Везе које започињу на послу, у кафићу или спајањем преко пријатеља чешће завршавају, а и ако остану заједно уопштено су мање задовољни него они који су се упознали преко интернета", тврди Џон Кациоп, водитељ споменуте студије.

Наду да ћете упознати сродну душу, на овај или онај начин, не треба губити, а уколико се одлучите за интернетско упознавање, будите искрени и потрудите се да препознате лажне особе.

Мјере опреза

* У првој фази упознавања не откривајте презиме, број телефона, адресу и остале важне податке.

* Тражите слику: ако неко не жели да да слику, прекините дописивање.

* Разговарајте телефоном прије сусрета уживо: тон и боја гласа, нагласак и слично важни су елементи комуникације који доста тога откривају.

* Ако договорите сусрет, нека буде на јавном мјесту, никако увече.

* Дођите властитим превозом и не допустите другој особи да вас одвезе или отпрати до куће.

* Ако примијетите да нешто није у реду, слушајте себе и дајте знак за узбуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана