Научна истина о највећим митовима о сексу

Daily Mail
Научна истина о највећим митовима о сексу

Већина људи научила је много тога о сексу разговарајући с пријатељима, на часовима у школи, на телевизији или интернету.

Иако вjероватно баратате позамашним бројем информација, изненадиће вас чињеница да су многе од њих само митови.

Упознајте се с неким од највећих митова о сексу:

Мит 1: Велика стопала – велики "понос"

Многи људи мисле да се димензије мушкарчевог пениса могу "погодити" на основу димензија шаке, носа, или чак стопала.

Што је још занимљивије, повезаност између димензија стопала и пениса има неке основе у науци. Наиме, ген назван "Hox" игра улогу у развоју прстију, али и пениса и клиториса.

Ипак, никада није доказано да мушкарци са већим стопалима имају веће пенисе.

Мит 2: Врхунац сексуалног живота је за мушкарце у 18, за жене у 28. години

Сви су толико пута чули за ову претпоставку, да је већина повjеровала у њену истинитост. Међутим, иако ниво тестостерона код мушкараца достиже врхунац у 18. а естроген код жена у касним двадесетим, сексуални живот не зависи само од хормона.

Уосталом, шта се може сматрати "врхунцем сексуалног живота"? Ако је ријеч о учесталости сексуалних односа, поменути мит свакако "не држи воду", будући да мушкарци најчешће воде љубав у тридесетим (уколико су сингл), док они који су у браку имају највише секса у четрдесетим.

Додуше, за жене ова претпоставка важи, будући да оне које су сингл или у дугим везама, најчешће воде љубав у позним двадесетим.

Здрав разум налаже да сексуална жеља варира током живота и да на то утиче много више фактора.

Мит 3: Секс вам помаже да смршате

Звучи вјероватно? Можда, али само ако водите љубав много енергичније и дуже од просјечне особе. У сваком другом случају, секс неће "сагорети" довољно калорија да се сматра физичком активношћу која води мршављењу.

Иначе, он се сматра активношћу "умјереног" интензитета, а просјечан секс траје само пет минута. За то вријеме може се сагорети од 25 до максималних 125 калорија, што свакако није довољно да смршате.

Мит 4: Мушкарци мисле на секс сваких седам секунди

Вјероватно сте чули да мушкарци помисле на секс на сваких седам секунди. Међутим, то би значило да имају "грешне мисли" чак 6.000 пута дневно, односно, готово сваки пут кад удахну.

Када би то било истина, мало који мушкарац би могао да се концентрише на било шта.

Ипак, истина је да мушкарци мисле о сексу чешће него жене.

Мит 5: Остриге су афродизијаци

Већ миленијумима људи вјерују да одређене врсте хране могу да пробуде сексуалну жељу. Остриге се високо котирају на листи таквих намирница још од времена старе Грчке. Шушкало се да Казанова једе сваког јутра по 50 острига, како би био издржљивији у својим сексуалним ескападама.

Међутим, ни једна студија није потврдила да оне имају такав ефекат.

Научници чак не могу да пронађу ни неки специфичан састојак, који би оправдао такву репутацију. Оне су сачињене углавном од воде, нешто угљених хидрата и минерала. Садрже доста цинка, који је добар за здравље сперме, али то је све.

Шта је са чоколадом?

Нема сумње да ова намирница има "чудесне ефекте". Она садржи флавоноиде, моћне антиоксидансе, који снижавају крвни притисак и помажу функционисање крвних судова. Осим тога, какао повећава ниво азот-моноксида у крв, што доводи до својеврсног проширења крвних судова, потребног како би мушкарци доживјели ерекцију.

Такође, чоколада побољшава расположење, што значи да су људи у таквом стању спремнији на секс.

Ипак, нема научних доказа који било коју намирницу директно повезују са буђењем сексуалне жеље. С друге стране, неки биљни љекови имају таква својства, а у студијама на мишевима најбоље се показала цвијетница curculigo orchioides.

Мит 6: Секс је лош за срце

Сви су чули "хорор приче" о људима који су умрли од срчаног удара током секса, а они који са историјом срчаних обољења, нарочито страхују од ове врсте "активности".

Међутим, шанса да вам се инфаркт догоди у току вођења љубави је веома мала. Велика студија доказала је да мушкарци који не пуше и немају дијабетес имају шансу да доживе срчани удар током секса, свега једном у милион.

Такође, ни људи који су преживјели срчани удар, не морају да страхују од вођења љубави, јер током секса заправо нема тако великог напора.

Мит 7: Тестиси временом постају опуштенији

Већина мушкараца вјерује да кожа која прекрива тестисе временом почиње да бива мање еластична. Међутим, истина је да због других промјена које трпи мушки репродуктивни систем, тестиси постају мањи.

Наиме, сићушни канали у којима се сперма производи почињу да се деформишу, а на тај начин смањени тестиси, дјелују опуштеније само зато што је "кесица" нешто празнија.

Мит 8: Не треба водити љубав прије бављења спортом

Многим спортистима је речено да морају да се суздржавају од секса вече прије велике утакмице, јер ће у супротном имати мање снаге, слабију концентрацију и недовољно тестостерона за агресивну игру.

Међутим, наука је доказала да би спортисти заправо вјероватно играли боље, уколико би вече прије такмичења водили љубав, јер би тако имали виши ниво тестостерона наредног дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана