Најбољи водичи кроз секс

Агенције
Најбољи водичи кроз секс

Ако за себе тврдите да не волите теоретисање и читање књига, те да за вас пракса, бар када је секс у питању, увијек има предност, ево десет књига према препоруци “Гуардиана” уз које и теоретисање може бити корисно и почуно.

“The Joy of Sex”, Алекс Комфорт

Овај свjетски бестселер, продат у више од десет милиона примjерака, најпознатији је приручник савременог свијета о успјешним сексуалним односима, а ових дана слави четири деценије постојања. Запањачка “Камасутра”, како често називају ову књигу, слави секс као најузвишенији облик игре одраслих, уз стотинак илустрованих приказа љубавних положаја и техника.

“Married Love”, др Мери Стоупс

Пинорика у пољу планирања породцице, докторка Мери Стоупс написала је свој водич кроз секс још док је била дjевица. Она је 1913. године поднијела захтев за развод брака од канадског генетичара Реџиналда Гејтса, тврдећи да брак никада није био конзумиран. Тада је почела да пише водич корз секс какав би вољела да је имала. Иако је тешко нашла издавача, када се књига “ Married Love” нашла у продаји одмах је постала велики хит.

“The Lovers Guide”, др Ендру Стенвеј

Када се појавио на видео касетама 1991. године, овај водич изазвао је бројне критике, али и заинтересованост публике. Само у Великој Британији продато је више од милиона копија касета у којима сексолог др Ендру Стенвеј открива чари секса. Данас постоје и бројни наставци, DVD и Блу Реј издања, књиге и званични веб сајт.

“Кама Сутра”

Супротно честом мишљењу, ова популарна књига није само водич кроз секс већ приручник за цjелокупни заједнички брачни живот. Међутим, када су 1990. године интернетом почели да круже енглески одломци из ове књиге, они су оглавном говорили о позама у сексу. Тако је “Кама Сутра” написана у трећем вијеку ове ере, постала најпознатији водич кроз сексуалне чаролије.

“The Perfumed Garden”, шеик Нефзави

Дијело из петнаестог вијека, познато и као арапска Кама Сутра, настало је у Тунису. Осим савета о различитим техникама у сексу, ова књига садржи и савјете за лијечење полних болести као и тумач еротских снова. Њен први преводилац Ричард Френсис Бартон превео ју је на енглески 1880. године. Услијед изненадног срчаног удара, није успио да рестаурира и преведе поглавље о хомосексуалности, а његова удовица спалила је све његове рукописе.

“The Guide to Getting It On!”, Пол Џоанидис

Психоаналитичар Пол Џоанидис објавио је средином деведесетих приручник на хиљаду страна, који је недавно доживио шесто издање, освојивши раније бројне награде. Књига почиње поглављем о губљењу невиности, да би кроз наредне главе обухватила најшири спектар тема, све до сајбер секса.

Everithig You Always Wanted to Know About Sex”, Дејвид Рубен

Први приручник о сексу који је постао дио мејнстрим културе. Написао га је и 1969. године објавио калифорнијски психијатар Дејвид Рубен, чиме је извршио велики утицај на сексуалну револуцију и ослобођење у другој половини XX вијека. Књига садржи искрене, саосјећајне и на моменте хумористичне одговоре на питања о сексу. Још већу популарност стекла је након филмске екранизације коју потписује Вуди Ален.

“Ars amatoria”, Овидије

Три књиге о “умијећу вођења љубави” садрже пјесме римског песника Овидија, које су настале у првом вијеку. Прва књига говори о томе како човијек да заведе жену, друга о томе како да је задржи, док је трећа намењена женама. Овидије даје савете о томе како завести партнера у позоришту или на банкету, како сакрити аферу или спавати са љубавницима различитих годишта.

“Zeig Mal!”, Вил Мекбрајд, Хелга Флејшауер Харт

Иако је њен аутор Американац, фотограф Вил Мекбрајд, ова књига прво је 1974. године објављена у Њемачкој, па је тек потом објављена на енглеском под називом “Show Me!”. Написана у сарадњи са психијатрицом Хелгом Флејшауер Харт, књига је намjењена дjеци и њиховим родитељима. Иако је освојила бројне награде, чак и од стране религијских организација, књига је касније била забрањивана. Међутим ни то није спречило да се прода у више милиона примерака.

“Sex: How To Do Everithing”, Ема Тејлор, Лорелај Шарки

Секс колумнистикње Ема Тејлор и Лорелај Шарки написале су ову књигу 2008. године а за одличне фотографије задужен је Ранкин, један од најпознатијих фотографа. Њујорчанке “Ем и Ло” описане су као стварна верзија јунакиње Кери Бредшо из серије “Секс и Град”. Њихова књига говори о оба пола, иако је већи дио посвећен женама, и садржи савјете о оралном и аналном сексу, различитим фантазијама, играма улога и секси играчкама. Књига је преточена и у серију од десет епизода.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана