Најбизарније фатве о сексу

Vijesti.me
Најбизарније фатве о сексу

Исламски учењаци спремни су да одговоре на разна питања из готово сваке области савременог живота

Случајни инцести

Ајатолах Гилани, Иран

Карим Садџадпур присјетио се у новом чланку за „Форин полиси" телевизијске емисије коју је на почетку иранске револуције водио ајатолах Гилани. Он је у емисији вијећао о халал и харам статусу разних необичних сценарија. Онај који ће остати упамћен иде овако:

Замислите да сте млади мушкарац и спавате у својој соби. У соби директно испод ваше спава ваша тетка. Сада замислите да се у земљотресу сруши под у вашој соби и директно паднете на тетку.

Претпоставимо да сте обоје голи, ви имате ерекцију и са таквом прецизношћу паднете на њу да ненамјерно постигнете однос. Је ли плод таквог сусрета халалзадех (легитимно добијено дијете) или харамзадех (копиле)? У случају да се и даље питате, одговор гласи: халалзадех.

Гилани је у једној од емисија испричао и да се једном приликом сексуално узбудио на задњем сједишту аутомобила од погледа на дио откивеног глежња једне жене на улици. Неваљало!

Секс са животињама

Ирански врховни лидер ајатолах Рухолах Хомеини

У његовој књизи „Појашњавање питања" из 1961, врховни лидер је покушао да одговори на 3.000 питања из свакодневног живота, премда термин „свакодневног" можда не одговара најбоље.

Најчувенији савјет је гласио: „Ако особа има однос са кравом, овцом или камилом, њихов урин и измет постаће нечисти а пити њихово млијеко биће противзаконито".

Ајатолах је такође оцијенио да је „Индустријски алкохол који се користи за фарбање врата, столова, столица и других предмета чист уколико појединац не зна да је он направљен од нечега што опија", те да, очигледно као поклоник примитивне вантјелесне оплодње, „није незаконито да сјеме мушкарца буде убачено у материцу његове супруге помоћу инструмента попут вакуумске сисаљке".

Дојење на радном мјесту

Др Изат Атија, предавач на каирском Универзитету ал Азхар

Атија је 2007. одговарао на питање да ли је прихватљиво да жена ради сама у канцеларији са неким мушкарцем или да пред њим открије косу. Прихватљиво је ако жена храни поменутог мушкарца „директно из својих груди" најмање пет пута дневно, што их у суштини чини члановима породице, гласио је одговор Атија.

„Дојење одрасле особе ставља тачку на проблем приватних сусрета", сматра Атија. „Жена може скинути вео или открити косу на радном мјесту пред особом коју је дојила".

Атија је исмијаван због ове одлуке и морао је да повуче фатву након што га је опоменула управа универзитета. Овај случај је навео египатског министра за вјерска питања да званично затражи да будуће фатве буду „у складу са логиком и људском природом".

Скидање пред супружником

Рашад Хасан Халил, бивши декан каирског Универзитета ал Азхар

„Не морамо да се скинемо да бисмо се добро провели", гласи порука једног америчког поп хита из 1980-их. Халил би се очигледно сложио са тим. Он је 2006. поручио да би секс између голих супружника довео до поништења брака.

Остали академици су убрзо оспорили његову одлуку и нагласили да би требало охрабрити „све што може зближити супружнике".

Ипак, један од њих је указао да је у реду да пар буде без одјеће у току односа – све док год избјегавају да гледају једно другоме у гениталије.

Орални секс

Разни аутори

Популарни египатски свештеник Јусуф ал Карадави је објавио да супружници смију орално да стимулишу једно друго и да у томе ничега лошег. „Међутим, ако орални секс доведе до ејакулације сјемена, онда је оно макрух (за осуду), али нема одлучујућих доказа да се оно забрани... нарочито ако жена пристане на то или доживи оргазам његовим упражњавањем (оралног секса)".

Други свештеници се не слажу. Мухамед Саид са популарног јужноафричког портала Медреса арабија исламиа истиче да „Муслиман/ка не мора да за тако прљаву сврху користи иста уста која он или она користе за тилаањат Курана".

У одговору на питање једног читаоца је ли допуштен орални секс са кондомом, сајт Исламвеб је неутрално поручио да: „Званично не можемо да саопштимо да је тај чин забрањен или да су особе које то чине грешне, нарочито са употребом кондома који спречава да прљавштина додирује уста".

Мушкарци не смију да се самозадовоља вају... осим уколико то заиста, заиста желе

Теолог Јусуф ал Карадави

Према мишљењу Карадавија, мушкарац смије да се самозадовољава под два услова: Ако нема начина да се ожени или уколико страхује да би другачије починио прељубу или блуд.

Циници могу помислити да се његов предлог своди на „немој да се самозадовољаваш сем ако то желиш".

Међутим, Карадави савјетује да би прије самозадовољавања, мушкарци требало да покушају са апстинирањем или да се диве „природним стварима као што су цвијеће или лијепи призори, које сексуално не стимулишу".

Жене и поврће

Имам Абделбари Земзами

Овај марокански свештеник је постао познат по одлукама везаним за тијело.

Међутим, недавно је зачудио и секуларисте и вјерске конзервативце фатвом о женском самозадовољавању, које је, како каже, допуштено само женама које су удовице, разведене или сумњају да ће икада више имати секс са мушкарцем.

„Жена може имати много више користи од поврћа и других дугачких предмета", оцијенио је имам.

Дјевојке на бициклима

Муфтија Аршад Фаруку, одјељење за фатве у исламској школи у Индији

Један члан врховног вјерског савјета у Саудијској Арабији привукао је прошле године велику пажњу упозорењем да би допуштање женама да возе аутомобиле довело до „краја невиности".

Међутим, шеф једне чувене исламске школе у Индији упозорио је је на чак подмуклију пријетњу: Дјевојке на бициклима. „Када жена оде да вози бицикло ван куће, то ће довести до бепардагија (непримјереног излагања)", рекао је. „Чак нам је медицинске наука донијела доказе на основу којих вјерујемо да вожња бицикла није добра за адолесценткиње, физички. Осим што утиче нај њихову женственост, она такође штетно утиче на њихову структуру тијела".

Главни имам у Лакнауу затражио је од Фарукија да се „окане објављивања таквих непрактичних савјета".

Сувише секси за тениски терен

Хасиб ул Хасан Сидики из индијског Одбора сунитских Улема

Најбоља индијска тенисерка и прва Индијка која је освојила титулу на неком гренд слем турниру, Санија Мирза, постала је славна личност у домовини.

Међутим, како Мирза потиче из побожне муслиманске породице, стандардна тениска опрема која се састоји од кратке сукње и уске мајице засметала је вјерском врху, због чега је једна група муслиманских свештеника 2005. објавила фатву у којој се од ње тражи да се покрије.

„Одјећа коју носи на тениском терену не само да не прекрива веће дјелове њеног тијела већ ништа не препушта машти", сматра Сидики. Одбор јој је предложио да носи дуге тунике и мараме попут оних које су носиле играчице бадминтона у Ирану.

Мирза је имала проблема и са секуларним властима 2011, када је против ње поднијета судска жалба због непоштовања индијске заставе јер је поред ње стајала босонога.

Фатва-га-га

Лејди Гага можда није прва поп звијезда која је разбјеснила вјерске конзервативце, али јој је индонежански исламски врх уочи планираног концерта у тој земљи упутио специфичну осуду.

„Она је са Запада и често показује аурат (гениталије) током наступа", рекао је у име индонежанског Савјета Улема Чолол Ридван, који је критиковао њене „оскудне костиме и сексуализоване плесне кораке".

У случају да се питате како такав вјерски орган зна толико пуно о Гагином понашању, Ридван је тврдио да никада није видио неки њен наступ... али да зна за њену „репутацију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана