На луди камен стају све старији

Драгана Келеч
На луди камен стају све старији

Бањалука - Парови у РС се све теже одлучују да ступе у брачну заједницу, а то су показали и најновији статистички подаци, према којима из године у годину судбоносно "да" изговарају све старији младенци.

Према подацима Завода за статистику, просјечна старост при склапању брака за младожењу лани је била 31 годину и седам мјесеци и у односу на 2012. порасла је за два мјесеца. Просјечна старост невјесте повећана је за три мјесеца, а у 2012. години жене су ступале у брак углавном са 28 година и једним мјесецом.

- Жене се ипак раније одлучују да уђу у брак од мушкараца и то је највише када се пореди старосна група од 15 до 19 година. У том периоду се жене за око десет пута више одлучују на брак него мушкарци - подаци су Завода.

Статистичари су уочили и све веће приближавање западноевропском типу брачности, који се одликује све каснијим уласком у брак и одгађањем брака, што доводи до смањеног наталитета.

Социолог Биљана Милошевић сматра да је у данашње вријеме постало сасвим нормално да се у брак ступа у зрелијим годинама.

- Већина људи одгађа брак да би се школовала, посветила каријери или обезбиједила нормалне егзистенцијалне услове за живот - истакла је Милошевићева.

Она је нагласила да парови који желе да имају брак у правом смислу, односно, да се не разведу послије годину-двије, пажљивије и зрелије размишљају прије ступања у брачну заједницу.

Према подацима Завода за статистику, у Српској је у прошлој години склопљено 5.467 бракова или 141 више него у 2012. години. И у прошлој години је настављен тренд из претходних година да највећи број бракова склапају младожење и младе са држављанством БиХ. Таквих је било 5.056 или 92,5 одсто од укупног броја склопљених бракова.

Разводи

У прошлој години у Српској је било је 890 развода, што значи да је "пукао" сваки шести брак.

Највећи број развода забиљежен је код парова са 15 и више година брака, те код оних који су у браку провели пет до девет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана