Мушкарчине живе краће

Агенције
Мушкарчине живе краће

Сеул - Јужнокорејски стручњаци су можда дошли до кључног фактора због којег жене у просјеку живе дуже од мушкараца, установивши да су кастрирани Корејци кроз историју живјели знатно дуже него него они који нису, јавиле су агенције.

До тога су дошли проучавањем података о животу племића током пет вијекова корејске династије Yосеон - од краја 14. до почетка 20. вијека, преноси AФП.

Док је у том периоду већина мушкараца из краљевске и племићких породица умирала у касним четрдесетим или раним педесетим годинама, дотле су евнуси племићког поријекла (кастрирани или усљед повреде или због неких друштвених бенефиција) у просеку живјели седамдесетак година.

Вођа студије Кјунг-Yин Мин са Инха универзитета, сматра да је разлог дужег живота евнуха то што им је уклоњен извор мушког хормона тестостерона, за који се зна да увећава ризик од коронарних болести и смањује имунолошке функције мушкараца.

Осим тога, према једној од водећих теорија старења, тијело има ограничену енергију, која се користи било за одржавање репродуктивне функције, било за све друге функције уколико репродуктивна изостане.

С друге стране, иако биолошки нису могли да буду очеви, евнуси су се кроз корејску историју женили, усвајали и узгајали децу и у принципу живјели живот веома сличан некастрираним мушкарцима.

Савремени мушкарци који би жељели да продуже животни вијек би евентуално могли да размотре “терапију редукције тестостерона”, напомиее Кјунг-Yин.

Он ипак сматра да је још рано за такве интервенције, између осталог због тога што се не зна да ли би њихов ефекат у старијим годинама био исти као код некадашњих евнуха, који су кастрирани још у дјетињству.

Осим тога, с обзиром на смањење сексуалне жеље, као посљедице редукције тестостерона, неки мушкарци би можда сматрали да продужење живота баш и нема смисла, упозорава Кјунг-Yин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана