Мушкарци желе секс, храну и слободу

Мондо
Мушкарци желе секс, храну и слободу

“Свака жена мушкрацу треба да пружи следеће: секс, храну, слободу и дивљење”, каже психијатар и психотерапеут др Зоран Илић. Он нам је рекао и шта мушкарци никако не очекују од жена, пише Мондо.

- Када чујем питање шта мушкарци очекују од жена, али и шта жене очекују од мушкараца, увек ми прво на памет падне овај виц: 'Докторе, када ми скинете гипс са руке, да ли ћу моћи да свирам клавир?', 'Да', каже доктор. 'Дивно, никада нисам свирао клавир!', каже пацијент - почео је разговор на тему мушко - женских односа, психијатар и психотерапеут др Зоран Илић, са којим смо разговарали приликом представљања књиге “Тајна шифра љубави” психотерапеута Јулије Пејрано и брачног и породичног терапеута Сандра Конрад, коју је за Србију издала “Лагуна”.

Доктор Зоран Илић нам је објаснио да мушкарци од жена очекују мање него што жене очекују од мушкараца.

- Жене од мушкарца очекују да уме да им чита мисли, да поступа у складу са 'прочитаним', да разуме њена осећања, да прати жену тамо где она жели да иде, да саосећа са њом. Очекивања мушкарца у односу на то су неупоредиво мања. Мушкарци кажу: 'Жена треба да буде лепа'.

Међутим, без обзира на то што многе жене доста времена и новца троше на уљепшавање, оне не желе да прихвате чињеницу да је естетски моменат примаран у почетку мушко - женских односа.

У пракси сам примјетио да свака друга жена мисли како је примјећена од стране мушкарца не зато што је лијепа, већ зато што имам добру душу, личност, зато што мушкарац са њом има о чему да прича.

Мушкарац, ипак, не гледа жену тако.

Он је биолошки орјентисан, а физичко задовољство је његова базична потреба - каже доктор Илић.

Он је објаснио да свака жена мушкрацу треба да пружи сљедеће: секс, храну, слободу и дивљење.

- Дивљење најчешће изостаје у везама, и до тог сазнања сам дошао на основу мог искуства у раду као психотерапеут. Очекивања мушкарца су, дакле, врло примитивна, ниска и нарцистична: похвали ме и биће све ок.

Зашто је “глад” за похвалом код мушкарца тако велика?

- Зашто смо ми врло несигурни и много је мушкараца који се плаше жена. Жене више нису онакве какве су биле пре 20, 30 година. Постале су агресивније зато што су се и времена променила. У свету у којем је стрес доминантан, ривалство свуда, где се такмичимо на свим пољима - око посла, партнера... опстају само они који су најјачи. Такође, жене добијају неке нове особине које им до сада нису биле блиске, 'гасе се' оне које у себи носе вековима: топлина, осећајност, емпатија.”

Доктор Илић је објаснио и шта је то што жена никада не би смјела да ради у љубавној вези: да буде љута, љубоморна и захтјевна.

- Некада је у вези важније колико сте слободни него колико сте блиски, и то је нарочито битно мушкарцима. Они тешко подносе контолу, надзор... назовите то како хоћете. Најмање је секси љубоморна жена, јер је она несигурна у себе и не одаје утисак особе на које можемо да се ослонимо у животу. Суштина добре везе је да научимо језик љубави свог партнера, да задовољимо потребе оног другог, како бисмо успешно задовољили и своје - каже др Илић, а са њим се слаже и инструктор завођења Петар Вагић.

- Каква год да су очекивања од партнера, она морају бити усклађена са нашим способностима, јер ако нису бићемо незадовољни и разочарани. Зато морамо или смањити очекивања или побољшати вештине. Ја увек саветујем ово друго - каже инструктор завођења и додаје да постоји директна веза између сопствене шифре љубави и среће у љубавном животу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана