Мушкарци више воле паметне него згодне жене

Aгенције
Мушкарци више воле паметне него згодне жене

Лондон - Данашњи мушкарци све више вриједнују женску памет, умјесто њеног изгледа или вјештина у кувању, показало је најновије истраживање, јављају агенције.

Међутим, мушкарци би, с друге стране, требало да се више позабаве својим изгледом, јер модерне жене све више осваја физички изглед, док мање гледају у њихове новчанике.

Смањење јаза између полова у западним земљама значи да су се традиционални приоритети код потраге за партнером промијенили, кажу истраживачи.

Док је јачи пол научио да цијени жене не само због њиховог изгледа већ и због других квалитета, припаднице љепшег пола су финансијски све самосталније, што значи да им изглед мушкарца постаје све битнији, тврде психолози Универзитета Јорк, који су испитали више од 12.000 људи из преко 30 земаља.

- Открили смо да, у друштвима као што је Велика Британија, или Скандинавија, мушкарци све више вриједнују интелигенцију жена, умјесто њених облина, или вјештина у кувању – каже др Марсел Зентнер, вођа студије.

Жене традиционално траже добростојеће мушкарце који могу да обезбједе добар живот за њихову дјецу, али у земљама гдје су полови равноправнији оне показују мањи интерес за новац и на прво мјесто стављају изглед.

- Мушкарци могу да се опусте што се тиче зарађивања, али могу да почну више да се старају за свој изглед – додао је Зентнер.

Истраживачи су открили да су одговори испитаника били везани за индекс глобалног јаза међу половима.

Тако је међу 135 земаља Британија 16. најбоља држава за запослену жену, док је Исланд земља са најмањом подјелом међу мушкарцима и женама, што се тиче образовања, запошљавања и политичког утицаја.

Већина држава западне Европе је испред Британије, али у Сједињеним Aмеричким Државама и Канади полови су мање равноправни, наводи се у истраживању објављеном у Журналу психологије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана