Може ли орални секс изазвати рак?

Агенције
Може ли орални секс изазвати рак?

Према најновијим истраживањима проценат оболелих од рака полако опада, међутим, рак изазван Хуман папилома вирусом (HPV), који се преноси сексуалним путем и главни је узрок кондилома и рака грлића материце и даље забрбињава медицинске стручњаке.

Ово истраживање показало је и да је број обољелих, мушкараца и жена, од оралног и аналног рака, који је изазван HPV-ом у порасту. Шта више, HPV је чешће узрочник рака грла од цигарета.

Које су то најчешћа питања и заблуде што се тиче HPV, оралног секса и рака?

Абнормалан Папа тест значи да имате високоризични HPV

Папа тест је уобичајен тест за испитивање жена на цервикални преканцер или канцер. Међутим, већина абнормалних Папа тестова није посљедица канцера, већ инфекција и ниског нивоа естрогена.

Постоји неколико начина испитивања на цервикални канцер. Традиционални тест се назива Папа брис. Међутим, постоје и друге методе, укључујући и цитологију базирану на течности и HPV тестирање.

HPV се чешће преноси путем додира него тјелесних течности. Кондоми се препоручују, како би смањили ризик од ове болести, међутим нису довољни као мјера превенције.

Код оралног секса нема ризика од рака

Док се веза између HPV и рака углавном везује за грлић материце, онколози су током 2011. године доказали нешто на шта се давно сумњало, број обољелих од оралног рака који је повезан са HPV је у порасту. Тачније у периоду од 1988. до 2004. године број обољелих увећао се за 225 процената. Орални секс може бити један од главних узрочника рака, па обавезно урадите скрининг уста и једњака.

Вакцинација против HPV значи да не морам да бринем да ћу обољети од рака грлића материце.

HPV вакцина вас штити искључиво од четири најраспрострањенија соја овог вируса, који се доводе у везу са неким врстама рака и гениталним брадавицама, али то не значи да у потпуности штити од рака.

Оно што брине медицинске раднике јесте то што вакцина ствара лажни утисак сигурности и даје алиби потенцијално зараженима да се не тестирају.

HPV је озбиљно и доживотно стање

Ова тврдња није тачна, јер код 90 одсто људи HPV инфекцију рјешава ваш имуни систем.

Гениталне брадавице указују на преканцер

Неке врсте HPV (ниско ризични типа 6,11,42,43 и 44) узрокују бенигне израслине, познатије као гениталне брадавице, док други сојеви (тип 16, 18, 31, 45) изазивају рак грлића материце, вулве, вагине, пениса, ануса и оралне области која обухвата грло, језик и крајнике. То значи да гениталне брадавице не указују на рак, а оне јављају се код свега један одсто сексуално активне популације.

HPV вакцина је само за дјевојке

Прва HPV вакцина која се појавила на тржишту дозвољена је за употребу само на женама, међутим три године касније, дозволу за вакцинацију добили су и мушкарци. Постоје две врсте вакцине које су одобрене за дјевојке и жене, док је за момке и мушкарце доступна једна.

HPV вакцина препоручује се мушкарцима из два главна разлога. Први је то што вакцинисани мушкарци неће бити носиоци болести, заштитиће свој имуни систем, а самим тим и своје партнерке. Друга, још важнија ствар је да ће се на тај начин заштитити од рака који се повезује са HPV-ом. Ово је битно јер је број мушкараца који обољева од рака усне дупље, грла, пениса и аналног рака у порасту.

Дјевојке које приме HPV вакцину биће сексуално активније

Упркос првобитном вјеровању да ће вакцина довести до промискуитета код дјевојака, студија која је урађена управо са њима показала је супротно. У истраживању су учествовале двије групе дјевојака, једна је била вакцинисана, док друга није. Дјевојке које су се вакцинисале нису показале никакве знаке промискуитета или ризичног понашања. Нису чешће него друге дјевојке тражиле да се тестирају, није дошло до нежељене трудноће или инсистирања на контрацепцији.

"Вакцинација против HPV, која се препоручује у одређеним годинама, не доводи се у везу са повећањем сексуалне активности", закључили су истраживачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана