Мотив већине превара није секс

Index.hr
Мотив већине превара није секс

Истраживање стручњака за везе са странице Yourtango.com показују нову страну невјере. Изненађујуће, али превара нема пуно везе са сексом, бар не онолико колико се до сада мислило.

Умјесто секса, главни је мотив испитаника емоционално незадовољство, а оба пола управо то наводе као примарни разлог зашто варају. Сексуално незадовољство је друго на листи, а само 8 посто испитаних мушкараца каже да варају јер имају необјашњиву потребу за “ширењем својег сјемена” изван везе.

Стручњак за везе Лин Р. Закери каже да ово и није толико чудно.

“Многи ће се изненадити, али мушкарци који варају често траже некога с ким ће се повезати, некога ко ће осим секса донијети и пријатељство и комуникацију која недостаје у њиховој вези”, рекла је она.

Доктор Сузан Хајтлер каже како је емоционална удаљеност највећи разлог за превару, али да за њу има лијека.

“На овоме партнери могу порадити, па чак и спријечити превару због емоционалне удаљености. Стрес и удаљеност утичу на стварање потребе за неким другим, а све се може ријешити комуникацијом или брачним савјетовањем”, рекао је.

Преко 50 одсто испитаника се слаже да је технологија учинила превару много приступачнијом, а само 7 одсто њих мисли да је Фејсбук повећао број превара у свијету. За већу приступачност преваре криве и странице за проналазак партнера:

Око 90 одсто њих каже како управо оне повећавају нечију потребу за невјером, али да нису једини кривац. Ако неко стварно жели бити невјеран, пронаћи ће начин и без помоћи технологије.

Стручњаци странице Yourtango.com наводе и двије мјере за спрјечавање преваре.

Осјећај да вас партнер цијени учиниће вас мање склоним превари, а комуникација ће ову потребу додатно смањити. Добар секс је на трећем мјесту.

Ови подаци указују на то да главни мотив преваре није секс, него је више емоционалне нарави код оба спола. Иако ће се већина превара манифестовати сексуалним односом са неким другим, она емоционална почиње и прије самог чина, који је, бар ако је вјеровати истраживањима, само симболичан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана