Могу ли мушкарци и жене бити само пријатељи?

tportal.hr
Могу ли мушкарци и жене бити само пријатељи?

Искуства из свакодневног живота наизглед потврђују да хетеросексуални мушкарци и жене могу бити само пријатељи; штавише чини се да су такви односи врло уобичајени међу припадницима супротног пола који заједно раде, студирају или живе.

Корист пријатељства тешко је прецијенити. Оно нам, међу осталим, омогућује вриједан и квалитетан дијалог, не само онај стварни који се води наглас већ и онај унутрашњи са самим собом. Студије су показале да нам такви дијалози помажу да створимо свјесне наративе о свом животу, да рјешавамо проблеме, планирамо будућност и нађемо мотивацију за своје планове, да учимо на грешкама, боље читамо и пишемо итд.

Међутим, платонско мушко-женско дружење неријетко се доживљава као обична фасада, односно сложена маскарада испод чије површине кувају небројени сексуални пориви.

У прилог томе говори једно истраживање које су 2000. у САД псровели Валид А. Афифи и Сандра Л. Фокнер према којем чак 50 посто мушко-женских пријатељстава међу младима завршава сексом.

Очекивања мушкараца и жена нису иста
Више студија показало је да су мушко-женска пријатељства могућа, да су и врло корисна, али и да је наведена скепса оправдана.

На примјер, истраживање које су 2005. године међу студентима спровели Ејприл Л. Блеске и Дејвид М. Бас открило је да оба пола налазе бројне заједничке интересе у мушко-женском пријатељству. И мушкарци и жене истакли су да су од пријатеља/ица добили корисне информације које су им помогле да боље разумију супротни пол, да сазнају како привући партнера, да су уживали у заједничким вечерама, да су развили самопоуздање, да им је такво дружење осигурало бољи друштвени статус, поштовање и квалитетније дијељење ресурса. Оба пола такође су истакла сличне проблеме које таква пријатељства носе попут љубоморе, неспоразума око статуса пријатељства, осјећаја неузвраћене љубави, лошег понашања и негативног утицаја пријатељства на постојеће или могуће нове романтичне везе.

Али посебно је занимљиво оно у чему се мушки и женски испитаници нису сложили. На примјер, студија је утврдила да мушкарци позитивније доживљавају секс с пријатељицама него жене са пријатељима. Жене су чак секс са пријатељима доживјеле као проблем, а не корист. Резултат тога је да су мушкарци чак двоструко чешће у тестовима пријавили да су имали полне односе с пријатељицама. Мушкарци су у истом односу издвајање времена за пријатељице чешће доживјели као трошак, а жене су тако перципирале своју неспособност да пријатељима узврате осјећаје привлачности. Када пријатељства нису прерасла у секс или љубав, мушкарци су се често осјећали одбачени или искоришћени. Када је пак однос прешао границу платонског, двоструко више мушкараца него жена је секс и даље наставило да назива пријатељством.

Сличне резултате дало је и истраживање спроведено 2012. године на Универзитету Висконсин. Према тој студији мушкарци осјећају снажнију сексуалну привлачност према својим пријатељицама него обратно. Уз то мушкарци такође прецијењују привлачност коју њихове пријатељице осјећају према њима. Из тога произлази да су мушкарци више склони сексуалном опортунизму од жена.

Стручњаци сматрају да је ова несразмјера посљедица генетске предодређеностии мушкараца да искористе што је могуће више прилика за репродукцију. Овакво условљено понашање у савременим друштвеним околностима, које су нам еволуцијски гледано нове, може се огледати у несвијесном манифестовању стратегије размножавања у пријатељствима међу припадницима различитих полова. Али најважнији закључак које је изнедрило ово истраживање је да су својим платонским пријатељима највише биле привучене особе које су биле незадовољне у својим романтичним везама. То пак значи да пријатељства могу бити опасна за постојеће љубавне односе.

Наведене студије показале су да различити полови различито вриједнују користи и цијене, односно проблеме платонског мушко-женског пријатељства. Жене сматрају скупим и погрешним када мушки пријатељи од њих очекују секс. Мушкарци пак држе утрошени новац и вријеме скупим, нарочито када им се романтична очекивања не испуњавају. Коначно, таква платонска пријатељства могу бити узрок снажне љубоморе код љубавних партнера. Све то може значајно закомпликовати односе између мушкараца и жена.

Која су могућа рјешења?
Пријатељства међу различитим половима новија су појава у историји. У традиционалним друштвима она су углавном била табу. Међутим, постоје бројни докази који показују да она могу бити врло вриједна и корисна. Дакле, ако упркос свему наведеном не желите даодустанете од потенцијала који имају платонски односи међу половима, стручњаци имају неколико савјета који могу бити корисни.

1) Увјерите партнера с којим сте у љубавној вези да је ваш однос с пријатељем супротног пола заиста платонски и да ће такав и остати. Водите рачуна о томе да то дугорочно остане јасно и да партнер нема никаквих сумњи. Важно је да га увјерите и аргументима и јасним знацима и искреним осјећајима које ће моћи препознати. У противном постоји опасност да пријатељство угрози љубавни однос или обратно.

2) Покушајте да схватите различите потребе у пријатељском односу. Ваш пријатељ, односно пријатељица не мора од односа очекивати исто што и ви. Неки људи очекују партнерство, неки заштиту, а други интелектуално испуњење, секс, ресурсе или пак оданост и подршку. Ако желите озбиљно пријатељство, поштујте те разлике.

3) Не скривајте своје намјере јер ако нисте искрени, однос ће завршити фрустрацијама. На примјер, мушкарац може да тврди да само жели дружење док заправо тражи дјевојку. Жена пак може флертовати с пријатељем док заправо жели само дружење, разумијевање и заштиту. Ако се ови интереси не изразе искрено, постоји опасност да не буду задовољени и да се заврше фрустрацијама. Дакле, своје интересе у пријатељском односу немојте скривати, већ их јасно објавите. Треба јасно дефинисати шта ће бити, а шта неће саставни дио односа.

4) Задржите само пријатеље који су фер. Понекад оба пријатеља очекују да се однос развије у љубав. Понекад обоје траже пријатељство, али са додатним (сексуалним) повластицама. Али има и оних који дијеле заједничке жеље за друштвом, разговором и узајамном подршком. Све су то добри темељи за пријатељство са супротним сполом, али кључно је да очекивања буду балансирана и слична. Ако се не подударају, могу постати извор фрустрација и сукоба. У том случају најбоље је прекинути пријатељство на вријеме. На примјер, ако видите да очекујете од пријатељства више него ваш пријатељ/ица и да нећете моћи да испуните очекивања, најбоље је прекинути однос прије него што незадовољство ескалира. Ништа што очекујете од краткотрајног неуједначеног пријатељства није вриједно цијене коју ћете на крају морати да платите.

Дакле, пријатељство међу особама супротног спола могуће је, међутим потребно је да се очекивања подударају. Кључ је успјеха у искреном, отвореном односу у којем постоји задовољавајућа размјена, односно у противном у правовременом разлазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана