Многе жене праве ове грешке у односима с мушкарцима

Индекс
Foto: Илустрација

​Међуљудски односи су сложени и захтијевају пажњу и разумијевање, а многе жене чине двије грешке у односима с мушкарцима, тврди психолог Ирина Молвинскаја.

Према њеним ријечима, прва грешка је та што жена почиње преузимати улогу мајке у односу.

"Та се појава очитује у претјераној бризи  и контроли, што није примјерено у партнерском односу. Жена не би требала бити мајка свом супругу јер тада покушава контролисати сваки аспект живота свог партнера, бринути се о њему као о дјетету и рјешавати његове проблеме", објаснила је за портал Газета.

Истиче да такво понашање доводи до неравнотеже у вези па се партнер може почети осјећати овисно, дјетињасто и, као резултат тога, може изгубити интерес и поштовање према жени.

"Разлози оваквог понашања могу бити укоријењени у породичним односима и стереотипима, гдје жене од дјетињства уче да је њихова главна улога бринути се и штитити. Међутим, у односима међу одраслима такав приступ није само неучинковит, већ је и штетан. Партнерство укључује једнакост, узајамно поштовање и подршку, а не родитељску бригу и контролу. Жене требају научити вјеровати свом партнеру и допустити му да покаже независност и одговорност", напоменула је она.

Као другу грешку истиче несигурност око властитих жеља и циљева.

"Ако жена не може јасно изразити своје жеље и циљеве, то узрокује напетости и неспоразуме с партнером те отуђење од партнера. Уосталом, партнеру је тешко задовољити потребе које жена сама не изражава и не остварује", истакнула је Молвинскаја.

Женама савјетује да пораде на себи и постану сигурније. Такође, наглашава важност отворене и искрене комуникације с партнером те дијељења властитих мисли и осјећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана